Senatorul PNL Florin Cîţu citeşte moţiunea de cenzură în plenul Parlamentului

Autor: Diana Grigore 03.10.2019

Senatorul PNL Florin Cîţu citeşte, la ora transmiterii acestei ştiri, în plenul Parlamentului, moţiunea de cenzură intitulată „Ca să reconstruim România, Guvernul Dăncilă trebuie demis urgent”.

128 de parlamentari sunt în sala de plen la citirea moţiunii.

Moţiunea de cenzură trebuia să fie citită miercuri, iar votul ar fi urmat să aibă loc sâmbătă, însă ordinea de zi a şedinţei de miercuri a fost respinsă cu 194 împotrivă, 181 pentru, o abţinere, iar trei nu au votat.

Prin urmare, Birourile permanente reunite ale Camerei Deputaţilor şi Senatului au decis ca moţiunea de cenzură să fie citită într-un plen reunit, joi, ora 10.00, iar dezbaterea şi votul urmează să aibă loc joia viitoare, tot de la ora 10.00.

Preşedintele Camerei Deputaţilor Marcel Ciolacu a declarat că PSD a pierdut matematic majoritatea în Parlament, în contextul votului de miercuri. Acesta a afirmat că premierul Viorica Dăncilă nu ar trebui să îşi dea demisia.

Numele moţiunii de cenzură iniţiată de PNL este „Ca să reconstruim România, Guvernul Dăncilă trebuie demis urgent”. În textul documentului obţinut de MEDIAFAX, Opoziţia vorbeşte despre şansele pe care România le-a ratat în perioada guvernării PSD şi despre „incompetenţa” premierului Viorica Dăncilă.

Partidele de Opoziţie susţin, în textul moţiunii de cenzură, că Guvernul Dăncilă poate fi numit „guvernul şanselor ratate pentru România”. Totodată, în document este precizat că România a pierdut aproape 6,4 miliarde de euro din fondurile europene alocate ţării noastre.

O altă „ratare” amintită de partidele de opoziţie în moţiune vizează autostrăzile. Încă un motiv pentru demiterea Guvernului Dăncilă îl reprezintă taxele introduse prin Ordonanţa „Lăcomiei”. Şi noul an şcolar este un argument al Opoziţiei invocat în moţiunea de cenzură.

Opoziţia îi reproşează premierului Viorica Dăncilă că nu a eliminat recursul compensatoriu, astfel au fost eliberate persoane condamnate pentru infracţiuni cu violenţă, care între timp au şi recidivat.

Formaţiunile din Opoziţie propun ca soluţie un guvern mai suplu, cu doar 15 ministere, o echipă formată din oameni competenţi.

„Putem să anticipăm încă de acum faptul că soluţia benefică pentru România înseamnă un guvern suplu, european, cu 15 ministere, format dintr-o echipă de oameni competenţi, care au demonstrat profesionalism, integritate şi responsabilitate în întreaga lor carieră. Soluţia după demiterea Guvernului PSD mai înseamnă adoptarea unui program de guvernare responsabil, orientat către dezvoltarea şi modernizarea ţării şi către prosperitatea reală a fiecărui român. Astfel, vom putea reaşeza România pe drumul ei firesc: prin investiţii publice majore, prin utilizarea fondurilor europene, printr-o creştere economică solidă bazată pe producţie şi exporturi, prin servicii publice de cea mai bună calitate”, arată textul moţiunii de cenzură.