Ministrul Agriculturii Petre Daea: România îşi va păstra primul loc în UE la producţia de porumb şi floarea soarelui şi în 2019

Autor: Laura Albu 03.10.2019

România a fost pe primul loc în Uniunea Europeană în ultimii doi ani  la recolta de porumb şi floarea soarelui şi şi-ar putea păstra poziţia şi în 2019, datorită producţiei care se va apropia de rezultatele din anii precedenţi, a declarat, joi, ministrul Agriculturii Petre Daea pentru MEDIAFAX.

"Şi în 2017 şi în 2018, am fost pe primul loc la cultura de floarea soarelui şi porumb în Uniunea Europeană şi sunt premise ca şi în acest an să ne păstrăm pe primul loc", a spus ministrul. "Dacă în anul 2007 când am intrat în Uniunea Europeană producţia totală la cereale era în jur de 12 milioane de tone, în 2017 a fost de 27 de milioane de tone, în 2018 de 31 de milioane, iar anul acesta se preconizează că ne apropiem de rezultatele obţinute în cei doi ani la rând", a adăugat acesta.

Daea a justificat nivelul producţiei prin subvenţiile date de stat fermierilor, dar şi prin iniţiativa acestora de a se moderniza şi de a achiziţiona utilaje agricole performante şi datorită condiţiilor climatice.

"Datorită faptului că în ultimii trei ani de zile, fermierii români au putut să îşi cumpere utilaje, maşini agricole performante, datorită faptului că condiţiile climaterice au fost în general favorabile, spun în general favorabile pentru că au fost zone unde natura nu i-a ajutat pe fermieri, şi datorită că trei ani de zile la rând s-au dat subvenţiile la timp pentru toţi fermierii, acestea toate la un loc, au condus la realizarea unor producţii constante timp de 3 ani la rând, fără precedent pentru România, când am putut realiza producţii în 3 ani agricoli buni la rând. În atare condiţii, producţiile pe care le-au obţinut fermierii români, însumate la nivelul ţării, au ajuns la nivele destul de înalte", a declarat Petre Daea.