Anca Dragu, director general ajunct E.ON România: Dereglementarea pieţei gazelor şi electricităţii trebuie făcută gradual

Autori: Teona Tomoiaga , Mediafax 03.10.2019

Pentru a ajunge la o piaţă a gazelor naturale şi a electricităţii funcţională, dereglementarea acesteia trebuie făcută gradual, aşa cum a propus şi Guvernul, a declarat joi Anca Dragu, director general ajunct E.ON România.

“Ca furnizori, am putea spune că OUG 114/2018 a venit peste noapte, ca o surpriză pentru toată lumea. De nouă luni, această ordonanţă ne ţine ocupaţi, ne dă de lucru. Trebuie să ajungem la o piaţă funcţională într-o manieră graduală, aşa cum propune şi Guvernul”, a susţinut oficialul E.ON, în cadrul unei dezbateri de profil.

Totodată, Anca Dragu a atenţionat că o creştere bruscă a preţurilor pe piaţa gazelor naturale şi a electricităţii, pentru consumatorul final, trebuie evitată.

“Trebuie evitată creşterea bruscă a preţurilor pentru consumatorul final. Pentru a preveni un şoc puternic, consumatorul final are nevoie de o perioadă de un an, un an jumătate, astfel deregelementarea se va face gradual. Statul ar trebui să vină cu un mecanism de protejare a consumatorului casnic, astfel încât toţi românii să îşi poată permită un consum decent de gaze natrurale şi electricitate”, a mai afirmat oficialul E.ON.

Anca Dragu a mai menţionat că un alt pas important pe piaţa gazelor şi a electricităţii este o mai bună lichiditate pe piaţa angro. “Tranzacţiile pe piaţa angro sunt un alt pas important. Producătorii să vină în mod regulat cu cantităţi improtante pe piaţă, acest lucru ar însemna creşterea ofertei, prin majorarea producţiei interne, cum e proiectul offshore din Marea Neagră”, a completat Anca Dragu.