Casa Albă anunţă prelevarea probelor ADN de la migranţii care trec ilegal graniţa Statelor Unite

Autori: Lacramioara Ivaz , Mediafax 03.10.2019

Administraţia de la Washington îşi propune să preleveze teste ADN de la toţi migranţii reţinuţi pentru trecerea frontierei în mod ilegal, au anunţat oficiali de la Casa Albă, citaţi de site-ul publicaţiei Le Figaro.

Departamentul pentru Securitate Internă (DHS) lucrează în prezent pentru un program care să permită Washingtonului obţinerea de informaţii genetice din partea celor care intră ilegal pe teritoriul Statelor Unite şi, totodată, înregistrarea acestor informaţii într-o bază de date aparţinând Biroului Federal de Investigaţii (FBI), numită CODIS, prin intermediul căreia profilele persoanelor arestate sau suspectate de săvârşirea de infracţiuni, pot fi identificate.

Aceste informaţii ar putea fi utilizate şi de alte organisme responsabile de menţinerea ordinii. Reprezentanţi din partea DSH au anunţat, sub condiţia anonimatului, faptul că de această măsură vor beneficia şi agenţii frontierelor de stat, care vor avea posibilitatea unei monitorizări corecte a numărului de migranţi prezenţi pe teritoriul statului.

„Aceasta ne va permite îmbunătăţirea capacităţii noastre de a identifica o persoană intrată în mod ilegal în ţară” şi „va ajuta, totodată, orrganismele noastre”, au declarat oficiali din cadrul Departamentului de Securitate Internă.

În anul 2018, mai mult de 396.000 de persoane au fost reţinute la graniţa Statelor Unite cu Mexic, majoritatea provenind din El Salvador, Honduras şi Guatemala.