Curtea Europeană de Justiţie decide în favoarea polonezilor cu credite în franci elveţieni: dacă au clauze abuzive, îşi pot renegocia contractele de credit

Autor: Catalina Apostoiu 04.10.2019

Consumatorii polonezi care au luat credite ipotecare în franci elveţieni pot cere instanţelor naţionale să le anuleze contractele respective, a decis Curtea Europeană de Justiţie, un verdict care ar putea avea ample consecinţe asupra sectorului bancar local, relatează Financial Times. 

„În contractele de împrumut desfăşurate în Polonia şi indexate într-o valută străină, clauzele abuzive legate de diferenţa între ratele de schimb nu pot fi înlocuite de prevederile dreptului civil polonez“, se arată în decizia Curţii Europene.

Astfel, consumatorii polonezi care au luat credite ipotecare în franci elveţieni au posibilitatea să ceară reconversia în moneda naţională. Peste un milion de polonezi au luat credite în franci elveţieni în anii ce au urmat aderării ţării lor la Uniunea Europeană, atraşi de perspectiva unor dobânzi mai mici, iar acum plătesc rate mult mai mari decât la semnarea contractului, după ce francul elveţian s-a apreciat puternic.

„Poziţia consumatorilor polonezi care au luat credite în franci elveţieni a fost întărită de decizia Curţii Europene de Justiţie“, a spus ministrul de finanţe polonez Jerzy Kwiecinski, citat de Reuters.