Prognoza pentru aur în 2020: Preţul aurului ar putea ajunge şi la 2.000 de dolari, avertizează un specialist

Autor: Iulian Tenchiu 06.10.2019

Preţul aurului s-ar putea majora cu 30% şi a ar putea ajunge la 2.000 de dolari per uncie sau 272 lei per gram de aur, potrivit lui David Roche, preşedinte şi expert global în cadrul companiei de research Independent Strategy.

La momentul redactării articolului , o uncie de aur se tranzacţiona pentru 1,500 de dolari, iar un gram pentru 209 lei.

„Ceea ce îmi spune instinctul este că din cauza deprecierii monedelor fiat, fapt cauzat de bancherii centrali, oamenii vor căuta o alternativă. Aurul este o monedă alternativă bună, pentru că este sigură şi nu te costă nimic să o deţii”, a declarat David Roche.

Datorită deprecieriilor şi a siguranţei pe care o prezintă aurul ca şi activă, acesta s-ar putea tranzacţiona pentru 1,600 de dolari per uncie la finalul anului 2019, şi cel mai probabil va ajunge să se tranzacţioneze şi pentru 2.000 de dolari în 2020, este de părere Rosche.

Fed şi-a redus dobânda de politică monetară de la 2% la 1,75%  în septembrie, iar Banca Centrală Europeană şi-a redus dobânda de depozit la un nivel record de -0,5%, lansând totodată un program de achiziţionare de acţiuni, scrie CNBC.

În Japonia dobânzile depozitelor la termen se află deja pe teritoriul negativ. De aceea, oficialii Băncii Centrale a Japoniei au anunţat că există o şansă ca politica monetară să se mai relaxeze în octombrie.

„Suntem din ce în ce mai porniţi să acţionăm, având în vedere riscurile globale care se intensifică. Vom analiza în detaliu evoluţia economică şi evoluţia preţurilor la şedinţa de luna viitoare pentru a decide dacă vom relaxa politica monetară”, a declarat guvernatorul Băncii Japoniei, Haruhiko Kuroda.

David Roche consideră că băncile centrale au motive reale de îngrijorare cu privire la următoarea criză economică, ţinând cont că nu şi-au atins obiectivele privind inflaţia.