ZF Live. Florin Andrei, UniCredit Bank: PIB-ul României va creşte cu 4,2% în 2019 şi cu 2,6% în 2020, sub prognozele guvernului. Deprecierea leului şi inflaţia ridicată sunt principalele riscuri pentru economie

Autor: Iulian Tenchiu 08.10.2019

Contextul economic global este marcat de incertitudine şi mari tensiuni comerciale, ceea ce în final va avea un impact şi asupra economiei româneşti.



„Rezultatele noastre sunt optimiste, noi pentru anul acesta estimăm o creştere a PIB-ului cu 4,2%, iar pentru anul următor esti­măm o creştere de 2,6%. Totodată, sunt câ­teva riscuri la care trebuie să privim. Vor­bim despre o depreciere a cursului de schimb valutar şi de o inflaţie destul de ridicată, unde­va între 4 şi 4,5%“ a declarat Florin Andrei, senior economist, la UniCredit Bank, în cadrul emisiunii online de business ZF Live.

De altfel, nivelul ridicat al inflaţiei, derapajele fiscale şi accentuarea deficitului de cont curent au devenit preocupante şi pentru banca centrală, într-un context caracterizat de tensiuni economice pe plan extern. Mugur Isărescu, guvernatorul BNR, a spus că banca încearcă să ţină lucrurile sub control, însă nu orice derapaj fiscal poate să fie combătut de o politică monetară întărită.