Proiect: Comercializarea doar a telefoanelor mobile care au aplicaţia STS pentru apeluri de urgenţă

Autor: Elena Crangasu 06.10.2019

Senatorul PSD Şerban Nicolae a depus în Parlament un proiect care prevede obligaţia comercializării pe teritoriul României doar a telefoanelor mobile care au instalată aplicaţia STS pentru apelurile şi mesajele de urgenţă. Actul normativ instituie şi restricţionarea Serviciului în caz de abuz.

„Telefoanele mobile pot fi comercializate pe teritoriul României numai dacă au instalate aplicaţiile unice de apel de urgenţă şi mesaj de urgenţă. Aplicaţiile unice de apel de urgenţă şi mesaj de urgenţă sunt proprietatea STS şi se pun gratuit la dispoziţia operatorilor economici care produc sau comercializează telefoane mobile în România”, prevede completarea Legii adusă prin propunerea legislativă.

Iniţiatorul, senatorul PSD Şerban Nicolae, susţine că proiectul legislativ îşi propune să introducă măsuri suplimentare pentru îmbunătăţirea localizării apelurilor şi mesajelor de urgenţă, precum şi pentru protejarea accesului la Serviciul naţional unic pentru apeluri de urgenţă (SNUAU).

„Astfel, propunerea instituie obligaţia comercializării pe teritoriul României doar a telefoanelor mobile care au pre-instalată aplicaţia unică realizată de Serviciul de Telecomunicaţii Speciale pentru apeluri şi mesaje de urgenţă. Aplicaţia unică este proprietatea STS dar se distribuie gratuit, astfel încât să poată fi instalată pe toate telefoanele mobile ce urmează să fie comercializate pe teritoriul României. Potrivit celor declarate de reprezentanţii STS în faţa comisiei pentru apărare, această aplicaţie permite condiţii optimizate de localizare faţă de cele actuale, permiţând o mai bună şi mai rapidă localizare a unui apelant aflat în dificultate. Propunerea are în vedere un termen de 12 luni de la intrarea în vigoare a modificărilor legislative, intervaş necesar pentru a putea asigura pre-instalarea pe telefoanele mobile a respectivei aplicaţii”, precizează Şerban Nicolae, în expunerea de motive.

O altă prevedere se referă la restricţionarea posibilităţii de a accesa Serviciul naţional unic pentru apeluri de urgenţă pentru persoanele care sună sau trimite mesaje în mod abuziv, fără a avea o problemă reală.

„Propunerea mai instituie forme agravate de apel abuziv şi mesaj abuziv luând în considerare ipoteza ca acestea să fie de natură a bloc accesul la SNUAU pentru persoanele aflate în dificultate şi în situaţie de urgenţă reală. Faţă de persoanele care apelează abuziv sau trimit mesaje abuzive de natură de a bloca liniile de acces către numerele 112, 113 şi 114 se propune instituirea măsurii restricţionării accesului la SNUAU de la respectivele posturi telefonice”, mai prevede proiectul legislativ.

Potrivit expunerii de motive, măsura restricţionării urmăreşte să protejeze drepturile, libertăţile şi interesul legitim al persoanelor aflate în dificultate şi în reală nevoie de apel de urgenţă şo care ar putea să nu aibă acces din cauza blocajului unui apel sau mesaj agresiv.

„Amenda, măsura sancţionatorie contravenţională aplicată ulterior celui care a efectuat apeluri sau mesaje abuzive nu poate rezolva situaţia persoanei aflate în dificultate reală aşa cum prevede norma aflată acum în vigoare”, subliniază Şerban Nicolae.

Totodată, iniţiativa instituie şi posibilitatea revocării condiţionate a restricţionării accesului la Serviciul pentru apelul unic de urgenţă în anumite condiţii. „Revocarea ar urma să intervină doar după identificarea persoanei care a efectuat apelul agresiv sau a transmis mesajul agresiv şi aplicarea amenzii contravenţionale faţă de făptuitor”.

Actul normativ defineşte, de asemenea, următorii termeni:

„Apelare agresivă-apelarea abuzivă efectuată de cel puţin 10 ori într-un interval de mai puţin de 15 minute a numărului unic pentru apelurile de urgenţă 112.
Mesaj agresiv- transmiterea de mesaje abuzive efectuată de cel puţin 10 ori într-un interval de mai puţin de 15 minute la numărul 113 ori la numărul 114”.

Propunere legislativă pentru completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.34/2008 privind organizarea şi funcţionarea Sistemului naţional unic pentru apeluri de urgenţă a fost depusă la Senat, în procedură de urgenţă, însă Camera Deputaţilor va avea rol de for decizional.