Daniela Lulache, OECD: Este nevoie de o schimbare majoră a sistemului energetic, de o mare tranziţie. Investiţiile pentru această schimbare sunt în prezent insuficiente

Autor: Teona Tomoiaga 07.10.2019

Reglementările implementate, în prezent, în sectorul energiei, nu fac faţă obiectivelor pe care tot noi le-am impus, este nevoie de o schimbare majoră a sistemului energetic, a declarat Daniela Lulache, şefa politicii şi coordonării Agenţiei pentru Energie Nucleară a OECD, la o conferinţă de profil.

“Reglementările pe care le avem, astăzi, implementate, nu fac faţă obiectivelor pe care tot noi le-am impus. Avem nevoie de o mare tranziţie, care să se vadă în decarbonizare, în facilitarea investiţiilor care să permită acest lucru. Totuşi, investiţiile necesare pentru această schimbare sunt, în prezent, insuficiente. Avem nevoie de decarbonizare, de facilitarea investiţiilor care să permită acest lucru, de preţuri competitive în domeniul energiei, de menţinerea temperaturii globale la 2 grade Celsius,” a spus oficialul OECD.

Totodată, Daniela Lulache a menţionat că, pe piaţa energiei, nu se ia în considerare costurile de sistem, ci doar pe cele de producţie, situaţie care nu corespunde cu realităţile sectorului. “Trebuie să avem reglementări care să asigure securitatea energetică şi sustenabilitatea mediului. Această tranziţie presupune o schimbare majoră a sistemului energetic.Una dintre observaţii este că, pe pieţele energiei, nu se abordează decât tema costului de producţie, care este total nealiniată cu realităţile pieţei, dar nu se vorbeşte deloc despre costurile de sistem. Evoluţia costurilor de sistem ar aduce un cost de 40-50 de dolari într-un scenariu de penetrare a energiei regenerabile. Atunci când avem o evoluţie a costurilor de sistem, vom avea şi o majorare a preţului energiei. Experţii spun că o penetrare de 75% a energiei regenerabile este negestionabilă tehnic, sistemele încă nu pot face faţă unui astfel de grad de penetrare”, a explicat ea.

Oficialul OECD a menţionat faptul că tranziţia necesară în domeniul energiei nu se poate realiza în absenţa energiei nucleare. “Nu putem să atingem aceste limite în absenţa energiei nucleare. Fie renunţăm la obiectivele de mediu, fie avem un mix intre energia regenerabilă şi cea nucleară, pentru a ajunge la niste costuiri cât mai sustenabile care să permită creşterea economiei pe o planetă sănătoasă. Implementarea unui preţ robust al carbonului este o măsură ce poate fi implementată foarte repede şi poate avea efecte imediate. De asemenea, competitivitatea şi liberalizarea pieţei energiei permit reducerea preţurilor pe piaţă, însă nu sprijină investiţiile atat de necesare. Nu se poate ajunge nicăieri fără investiţii, iar ele, în condiţiile actuale de piaţă sunt nerealizabile. Avem nevoie de regelementări pentru atât pe piaţa de energie, cât şi în sistemul de transport şi distribuţie”, a conchis Lulache.