Ministerul Energiei: Consumul de gaze pe timpul iernii este asigurat, chiar dacă situaţia rezervelor de gaze nu este atât de bună ca în anii trecuţi

Autori: Teona Tomoiaga , Mediafax 07.10.2019

Chiar dacă situaţia rezervelor de gaze nu este atât de bună ca în anii trecuţi, consumul pentru această iarnă este asigurat, a declarat luni Doru Vişan, Secretar de Stat la Ministerul Energiei.

„Curba de consum este asigurată pentru acesta iarnă, de asta vă asigur, (...), dar nu suntem în situaţia anilor trecuţi, atunci când stăteam mai bine”, a afirmat Doru Vişan, luni, în cadrul conferinţei “Energie cu responsabilitate”.

Secretarul de stat a menţionat că, în ceea ce priveşte partea de aprovizionare cu energie electrică pe parcursul iernii, există probleme foarte mari.

„Situaţia la gaze este mult mai bună decât a altor resurse energetice (...), dar, din păcate, situaţia pe piaţa de energie electrică (...) nu este atât de bună. Am fost nevoiţi să reconfigurăm capacităţile vechi de la Iernut (Centrala de la Iernut - n.r.), să reconfigurăm oprirea planificată pentru circuitul răcire şi lucrările care s-au făcut acolo, astfel încât să avem şi în această iarnă cei 300 MW minim pe care i-am avut tot timpul”, a mai declarat secretarul de stat.

Conform datelor Ministerului Energiei, din cei 24.000 MWh din capacităţile de producţie de energie din România lipsesc 8.000 MWh, situaţie generată de condiţii juridice, de finanţare, de condiţii de mediu sau tehnice. Capacităţile de producţie din România asigură în prezent o producţie de cel mult 8.000 MWh.