Nucleareletrica a semneat un memorandum cu un consorţiu format din Ansaldo Nucleare, ENEA şi Institutul de Cercetări Nucleare Piteşti pentru dezvoltarea unui nou tip de reactor nuclear

Autor: Roxana Rosu 07.10.2019

Nuclearelectrica, operatorul centralei nucleare de la Cernavodă, a semnat un memorandum de înţelegere cu consorţiul Falcon (Ansaldo Nucleare-Italia, ENEA -Italia şi Institutul de Cercetări Nucleare Piteşti) pentru dezvoltarea unui reactorul de generaţie IV ALFRED, un reactor nuclear de demostraţie răcit cu plumb. 

Documentul semnat săptămâna trecută de cele două părţi stabileşte un cadru de colaborare în ceea ce priveşte lucrările pre-proiect şi activităţile de cercetare şi dezvoltare care urmează să fie implementate pentru proiectul ALFRED la Mioveni.

„Proiectul ALFRED reprezintă contribuţia României la dezvoltarea reactoarelor de Generatie IV, un proiect inovator la nivel internaţional şi o necesitate pe termen lung pentru asigurarea contribuţiei energiei nucleare la un mix energetic curat şi stabil. Proiectul ALFRED beneficiază de sprijinul Uniunii Europene prin European Sustainable Nuclear Energy Energy Industrial Initiative (« ESNII »), iar la nivel naţional reprezintă un factor de creştere în inovare, asigurarea securităţii, dezvoltare tehnologică şi are un impact economico-social important, in special pentru zona Munteniei de Sud. Pentru RATEN ICN dezvoltarea noilor tehnologii nucleare, cele de Generatie IV, este o prioritate imediată. Efortul este integrat in incercarea de a pune Romania pe lista foarte scurta a statelor inovatoare si de a avea solutii pe termen lung si foarte lung”, a declarat Constantin Păunoiu, Director RATEN ICN (Regia Autonoma Tehnologii pentru Energia Nucleara, Sucursala Institutul de Cercetări Nucleare Piteşti).

La nivel euripean, în 2001, a fost formulată Carta Forumului Internaţional pentru Generaţia IV semnată de 10 ţări şi de către Uniunea Europeană. În  2002, s-au stabilit elementele tehnologice ale drumului de parcurs, iar în 2005 a fost întocmit Acordul Cadru de Implementare pentru Cooperarea Internaţională privind Cercetarea şi Dezvoltarea Sistemelor Energetice Nucleare de Generaţia IV, semnat iniţial de 5 ţări.

Potrivit unui act normativ din 2013, pe lângă necesitatea de a definitiva  Unităţile nucleare 3 şi 4 de la Cernavodă, România trebuie să adopte o filieră modernă de reactori nucleari de Generaţia IV, iar unul dintre proiectele de acest tip dezvoltate în Europa este reactorul de demonstraţie răcit cu plumb – ALFRED. 

Astfel,  Institutul de la Piteşti a fost desemnat ca organizaţie responsabilă în cadrul Consorţiului internaţional pentru realizarea reactorului ALFRED, pe platforma nucleară a RATEN ICN de la Mioveni.

”La nivel global, sunt putine state care dezvolta noi tehnologii nucleare, România fiind unul dintre acestea, iar proiectul ALFRED fiind considerat la nivel international o tehnologie promitatoare de ultima generatie. Este un proiect complex, cu multe beneficii de tehnologie, securitate, economicitate pe care ne dorim sa il vedem in exploatare comercială în cât mai multe state după finalizarea proiectului. Cooperarea pentru dezvoltarea acestui proiect este esenţială, iar acest MoU este o dovada a responsabilităţii şi implicării industriei nucleare româneşti, per total, in dezvoltarea programului nuclear şi in oferirea unei solutii inovatoare la nivel international. In anul 2018, la nivel global, energia nucleara a furnizat 2563 TWh. Daca in locul productiei de 2563 TWh din nuclear, s-ar fi folosit un combustibil conventional, s-ar fi emis 2701 milioane tone de CO2. Este evident rolul energiei nucleare si al dezvoltarilor tehnologice”, a spus Cosmin Ghita, Director General SNN.