Ministerul Energiei anunţă riscul renunţării la producţia de energie pe carbune în România

Autori: Teona Tomoiaga , Mediafax 07.10.2019

Ţara noastră stă foarte bine la capitolul interconectare pe gaz şi energie electrică, însă în următorii doi-trei ani există riscul major al renunţării la cărbune, a declarat Doru Vişan, secretar de stat la Ministerul Energiei.

„Nu am niciun stres pe dezvoltarea capacităţilor de interconectare. Pe gaze, semnalele sunt pozitive, relaţia cu Ungaria este foarte bună, BRUA, cu alunecările sale, se va încadra foarte bine, interconectarea cu Bulgaria merge pe drumul cel bun. Sigur că sunt dificultăţi şi incertitudini în zona Ucraina, dar cu sprijinul Comisiei Europene, acestea se vor rezolva. Totodată, nu am niciun stres privind dezvoltarea capacităţii de interconectare cu energie electrică”, a spus Vişan, luni, la conferinţa „Energie pentru Responsabilitate”.

Oficialul ministerului Energiei a menţionat că, în ceea ce priveşte energia nucleară, cel mai important pas este retehnologizarea Unităţii 1, un proces de pregătire cea poate dura trei sau patru ani.

Vişan a mai susţinut că România nu îşi “permite să omoare cărbunele, sub nicio formă”. „Am făcut câţiva paşi importanţi, care arată foarte clar că în ţara noastră, din 2021-2022, dacă nu se iau masuri privind procesul de tranziţie şi de susţinere graduală, corelate cu procese investiţionale ale cărbunelui, vor exista probleme majore, care ajung până la deconectare”.