Stephen Schwarzman, şeful fondului de investiţii american Blackstone care a intrat în piaţa locală în Superbet: Europa ar putea intra într-o stagnare de tip Japonia dacă guvernele nu trec la cheltuieli

Autor: Alex Ciutacu 07.10.2019

Economia zonei euro riscă să intre într-o perioadă de stagnare economică prelungită similară cu cea prin care trece Japonia, în cazul în care guvernele nu încep să implementeze stimuliu fiscali, avertizează Stephen Schwarzman, CEO-ul Blackstone, unul dintre cele mai mari fonduri de investiţii din lume, citat de CNBC.

Fondul american de investiţii Blackstone, care are în administrare active de peste 450 miliarde euro (500 mld. dolari) , aproape de două ori cât PIB-ul României, a preluat în primăvară un pachet minoritar de acţiuni în grupul Superbet, cel mai mare jucător de pe piaţa de pariuri sportive şi gaming din România, într-o tranzacţie de 175 milioane euro.

Schwarzman s-a alăturat corului de bancheri europeni care critică mediul cu dobânzi negative al Băncii Centrale Europene (BCE). Cel mai recent bancher care a BCE-ul a fost Frederic Oudea, şeful grupului francez, SocGen. Acesta a declarat pentru Financial Times că relansarea programului BCE de achiziţie de obligaţiuni ar dezamăgi instituţiile financiare şi ar afecta consolidarea sectorului bancar european.

Cea mai recentă decizie a BCE-ului aduce o nouă relaxare cantitativă şi o reducere a dobânzii pe depozite cu 10 puncte procentuale, la minus 0,5% - un nou minim record.

Schwarzman a declarat pentru CNBC că dobânzile negative din Europa generează din ce în ce mai multe dificultăţi pentru instituţiile financiare, precum companiile de asigurări sau cele care atrag depozite şi fac aproape imposibil businessul.

„Motivul pentru care este important e că dacă acele instituţii nu fac bani, nu-şi pot creşte capitalul. Dacă nu îşi pot creşte capitalul, nu mai pot oferi credite către oameni şi către companii. Dacă nu poţi da credite, nu mai creşti economia. Trebuie să ai o expansiune a creditului pentru a creşte economiile”, spune Schwarzman.

Şeful Blackstone sugerează că în Europa dobânzile negative sunt văzute ca un „panaceu”, însă a argumentat că economia zonei euro ajunge într-un punct în care are nevoie de stimuli fiscali, în special în Germania.

„Alternativa este ceea ce a făcut Japonia pentru 25 de ani. Practic, nu a crescut şi a îngheţat. Asta s-ar putea întâmpla şi nu este un lucru bun nici pentru oameni. Câteodată trăim într-o lume care are doar alternative proaste, şi cred că într-o astfel de situaţie ne aflăm şi acum”, spune el.