Călin Rangu, directorul ASF: România se află pe locul 6 în sud-estul Europei la asigurările pentru locuinţe

Autori: Nicolae Oprea , Mediafax 08.10.2019

Călin Rangu, director ASF, a precizat, marţi, la Forumul ICAR, că România se află pe locul 6 în sud-estul Europei în ceea ce priveşte nivelul asigurărilor obligatorii pentru locuinţe. Rangu a mai precizat că se propune extinderea acoperirii mai multor riscuri printr-o asigurare.

„Piaţa asigurărilor este într-o creştere redusă, est-european suntem pe locul 6, iar din acest motiv este loc foarte mult (de creştere – n.r.) pe asigurările obligatorii.

Pentru asigurările obligatorii pentru locuinţe vorbim de trei tipuri de calamităţi: alunecări de teren, cutremur, şi inundaţii”, a declarat, marţi, Călin Rangu, director în cadrul ASF, în cadrul Forumului Internaţional al Riscurilor Catastrofale (ICAR).

În ceea ce priveşte gradul scăzut al asigurărilor obligatorii, Rangu spune că problema cea mai mare este cea a popularizării. „Aici se fac eforturi semnificative şi ASF are campanii de educaţie financiară şi discută aceste lucruri pe unde merge. Campaniile ASF au ajuns şi în trenuri, iar în curând se vor duce şi în anumite oraşe, în colaborare cu primăriile , care au un rol important. Înţelegem că nu pot da amenzi 500 de lei, din raţiuni politice, îi este foarte greu unui primar să-şi amendeze locuitorii, mai ales când se apropie campania electorală, dar este o lege pe de altă parte şi se poate face o campanie de educare a populaţiei, pentru că avem şi exemplul Braşovului, unde peste 50 % sunt asiguraţi obligatoriu, având în vedere că primăria are un departament specializat. Nu trebuie să apelezi neapărat la pârghii de forţă, pentru că unii oameni nici nu ştiu că se pot asigura”, precizează Rangu.

Potrivit acestuia, la polul opus, în ceea ce priveşte asigurările obligatorii, sud-vestul României are gradul cel mai mic.

Rangu mai spune că ASF a propus o modificare a cadrului legislativ, pentru extinderea riscurilor acoperite de asigurări.

„Propunerile de modificare a cadrului legal este să extindem asigurarea la mai multe riscuri, pentru ca populaţia să-şi aleagă riscurile pe care le consideră relevante pentru zona în care locuieşete (...) Propunerile sunt trimise. Avem semnale pozite, şi din Parlament”, a mai declarat Rangu.