Noi cifre alarmante privind impactul unui Brexit fără acord: datoria britanică ar atinge un maxim pe 50 de ani, costurile administrative pentru comerţul UK-UE s-ar ridica la 15 mld. lire sterline anual

Autor: Catalina Apostoiu 09.10.2019

O ieşire haotică a Marii Britanii din Uniunea Europeană ar împinge datoria naţională a ţării la niveluri nemaiînregistrate din anii ’60.

În acelaşi timp, un Brexit fără acord ar implica o povară administrativă de 15 mld. lire sterline anual pentru companiile britanice şi din UE active în sectorul comercial. Com­pa­ni­ile germane resimt deja efec­tele negative ale Brexitului, pier­derile suferite de exportatori ridi­cându-se la 3,5 miliarde de euro în acest an.

Reducerile de taxe şi cheltuielile publice mai mari necesare pentru atenuarea impactului unui Brexit fără acord ar împinge datoria guvernamentală a Marii Britanii la cel mai ridicat nivel din mai mult de o jumătate de secol, potrivit experţilor în finanţe publice ai ţării, scrie The Guardian.

The Institute for Fiscal Studies (IFS) arată că măsurile pe care guvernul britanic ar fi nevoit să le ia pentru a atenua impactul unei ieşiri dezordonate a ţării din UE ar implica un preţ ridicat.

Ca avertisment adresat lui Boris Johnson, think tank-ul arată că nivelul îndatorării este deja pe cale să se dubleze anul viitor indiferent de rezultatul negocierilor cu Bruxelles-ul. Potrivit acestuia, datoria naţională s-ar apropia de 90% din PIB dacă Marea Britanie iese din UE fără un acord, cel mai ridicat nivel de la mijlocul anilor ’60.

În contextul unor speculaţii în creştere privitoare la posibile reduceri de taxe, Paul Johnson, directorul IFS, îl avertizează pe Boris Johnson că astfel de măsuri ar fi periculoase având în vedere nivelul ridicat de nesiguranţă din economie.

Un alt avertisment dramatic privitor la impactul negativ al unui Brexit fără acord vine din partea auto­ri­tăţii fiscale britanice, HM Revenue & Customs: com­paniile s-ar confrunta cu o factură ad­mi­nistrativă anua­lă de 15 mld. lire sterline pentru comerţul dintre Marea Britanie şi UE, potrivit Financial Times.

Companiile din Marea Britanie şi UE s-ar con­frun­ta cu o „povară nouă semnificativă“ în cazul unui Brexit dur.

Estimarea privind costurile administrative supli­men­tare pe care sectorul de afaceri ar urma să le su­porte în acest scenariu contrastează cu proiecţiile lan­sate recent de Johnson, potrivit cărora Marea Bri­tanie ar economisi 1 miliard de lire sterline pe lună prin ieşirea din UE pe 31 octombrie.

Estimările HMRC nu includ costurile adiţionale legate de respectarea noilor proceduri TVA pentru com­paniile de servicii, care domină economia brita­ni­că, sau ale noilor reguli TVA care s-ar aplica pentru co­lete după un Brexit dur. Acestea exclud de aseme­nea costurile excepţionale legate de completarea declaraţiilor vamale.

Este pentru prima dată când HMRC publică o astfel de analiză detaliată a costurilor pentru compa­niile din Marea Britanie şi UE. HMRC a anunţat că guver­nul va oferi susţinere companiilor în even­tualitatea unui Brexit dur, dar nu a specificat nivelul susţinerii financiare.

Brexitul îşi face deja simţite efectele negative când vine vorba de companiile germane. Potrivit lui Holger Bingmann, şeful asociaţiei de comerţ BGA, exportatorii germani au înregistrat pierderi de 3,5 miliarde de euro în acest an, notează Deutsche Welle.

Acesta a avertizat că un Brexit dur ar avea „con­se­cinţe catastrofale“ pentru exportatorii germani, aceştia urmând să se confrunte cu „costuri adiţionale imense“ din punct de vedere vamal şi al birocraţiei logisticii, transporului, protecţiei datelor şi taxelor.

Amploarea exactă a impactului Brexitului asupra comerţului bilateral UK-Germania ar putea fi „mult mai mare şi va deveni vizibilă de-abia peste câteva luni“, arată Bingmann.

Companiile şi grupurile din industrie, atât din Marea Britanie, cât şi din Europa continentală, au aver­tizat în mod repetat cu privire la potenţialul impact negativ al unui Brexit haotic.

Confederaţia Industriei Britanice (CBI) arăta în septembrie că perspectiva unui Brexit fără acord ero­dează încrederea sectorului de business. Potrivit grupului, firmele britanice transferă miliarde de lire sterline dinspre investiţii către pregătiri pentru un posibil Brexit haotic.

Până acum, premierul britanic a adoptat un ton sfi­dător, susţinând că Marea Britanie va părăsi fără în­do­ială UE pe 31 octombrie indiferent dacă Bruxelles-ul acceptă sau nu ultimele propuneri ale Londrei.

Potrivit unui mesaj text venit din partea unuia dintre oficialii premierului britanic, guvernul ţării se pregăteşte ca negocierile pentru Brexit să eşueze, scrie Bloomberg, citând revista Spectator.

Guvernul va da vina pentru eşecul discuţiilor pe Irlanda şi liderii UE. De asemenea, Marea Britanie va recompensa orice ţară care se va opune unei pre­lun­giri a negocierilor şi va „pedepsi“ ţările care vor susţine o amânare a Brexitului.