China îşi exportă tehnologia de supraveghere la nivel mondial, stârnind temeri privind influenţa în creştere a Beijingului

Autor: Catalina Apostoiu 09.10.2019

Iniţiativa Chinei de a-şi exporta tehnologia de supra­ve­ghere prin intermediul unora dintre cele mai mari companii ale sale, inclusiv către democraţii liberale, generează temeri din cauza riscului ca datele colectate să fie transferate către Beijing, crescând influenţa Partidului Comunist chinez, potrivit experţilor, scrie CNBC.

A doua mare economie a lumii a construit o vastă reţea de supraveghere alcătuită din milioane de camere cu software de recunoaştere facială. Unele dintre cele mai valoroase fir­me tech din China sunt implicate în astfel de proiecte la ni­velul întregii ţări. Acum însă această tehnologie este ex­por­ta­tă în condiţiile în care firmele tech chineze îşi extind pre­zenţa la nivel mondial.

Companiile tech chineze, în special Huawi, Hikvision, Dahua şi ZTE, furnizează tehnologie de supraveghere în 63 de ţări, relevă un raport din septembrie al think tank-ului Carnegie Endowment for International Peace. Din aceste ţări, 36 au aderat la masivul proiect de infrastructură al Chinei, Belt and Road, se arată în raport. Huawei furnizează tehnologie către cel mai mare număr de ţări.

Unele din aceste aşa-numite proiecte „smart city“, ce includ tehnologii de supaveghere, sunt în curs de realizare în ţări occidentale, în special din Europa, ca Germania, Spania şi Franţa, potrivit unei analize a Australian Strategic Policy Institute (ASPI).

Experţii avertizează cu privire la un număr de riscuri, printre care posibilitatea accesării datelor de către guvernul chinez.

„Cred că există prezumpţia că tehnologia nu va fi folosită în mod negativ, ci pentru furnizarea de servicii, în moduri considerate social acceptabile în societatea noastră“, arată Samantha Hoffman, de la ASPI.

„De fapt, însă, nu putem fi siguri de acest lucru pentru că diferenţa nu constă în modul în care este folosită tehnologia, ci are legătură cu cine are acces la datele care sunt colectate. Datele pot fi transferate în China şi folosite de partid“, adaugă Hoffman.

Există deja opoziţie masivă faţă de tehnologia de recunoaştere facială la nivel mondial.

Firmele tech chineze au fost prinse în focul războiului comercial dintre SUA şi China. Recent, guvernul american a adăugat 28 de entităţi chineze pe o listă neagră. Hikvision, din sectorul produselor de supraveghere, şi Dahua, producător de echipamente de supraveghere, se numără printre cele 28 de entităţi.