Cei care au cumpărat titluri de stat în euro emise de România în martie 2019 pot să le vândă acum cu 30% peste preţul de achiziţie: Investitorii au făcut până acum un profit de 405 mil. euro

Autor: Liviu Popescu 10.10.2019

Anual, investiţia mai aduce şi o dobândă (cupon) de 4,625%, plătibilă în fiecare lună aprilie. 405 milioane de euro profit pentru investitorii care au achiziţionat obligaţiunile de 1,35 mld. euro pe 30 de ani emise în primăvara anului. Statul s-a împrumutat în martie 2019 şi pe scadenţe mai scurte. Instrumentele financiare pe 15 ani pot fi vândute acum cu 16% peste preţul iniţial, iar cele pe 7 ani cu randamente de 8%. NN, cel mai mare fond Pilon II, are 23,6 mil. lei în eurobonduri pe 15 ani şi alte 96 mil. lei pe cele de 7 ani.

 



Investitorii care au achiziţionat în martie 2019 obligaţiuni denominate în euro emise de Ministerul Finanţelor pe 30 de ani, în prima emisiune de eurobonduri a Româ­niei pe această scadenţă, le pot vinde în prezent cu 30% peste preţul de achiziţie, arată date­le de la bursele pe care sunt listate obliga­ţiunile, precum cea din Frankfurt.

„Aprecierea semnificativă a preţului titlurilor de stat din luna martie şi până în prezent poate fi pusă pe seama mai multor factori precum: îmbunătăţirea percepţiei de risc asupra României în contextul în care multe dintre modificările le­gisla­tive de ordin fiscal introduse de Guvern în de­butul anului 2019 au fost eliminate sau impactul acestora a fost redus semnificativ, dar şi în con­di­ţiile creşterii economice a României peste aştep­tări din prima jumătate a acestui an“, spune Adrian Cojocar, director general adjunct al Patria Asset Management. Prin urmare, cei care au mizat pe scăderea dobânzilor în euro şi şi-au asumat riscuri de dobândă pe termene foarte lungi de timp, precum 15 ani sau 30 de ani, au înregistrat randamente substanţiale, nu doar pe titluri de stat româneşti, dar şi pe obligaţiuni de stat ale altor economii europene, cât şi a SUA. De exemplu, obligaţiunile emise de Austria (rating AAĂ) cu maturitate în 2049 s-au apreciat cu 39% de la înce­putul anului. Iar analiştii au aşteptări optimiste.