România, pe locul şapte în Europa la consumul de băuturi răcoritoare. Fiecare român consumă circa 190 de litri de băuturi cu bule, apă minerală, sucuri din fructe şi energizante

Autor: Mădălina Dediu Panaete 09.10.2019

România s-a poziţionat pe locul şapte în Europa la consumul total de băuturi răcoritoare, cu un volum de peste 3,7 miliarde de litri, arată datele UNESCA, asocia­ţia euro­peană care reprezintă producătorii din industria de profil.

Pe primele locuri la consum au stat Germania, Italia şi Franţa, cu un consum de 6-7 ori mai mare decât cel din România. În ultimii ani, consumul de băuturi răcoritoare a fost pe o pantă ascendentă după ce în 2013-2014 a cu­nos­cut o perioadă de declin.

Cu toate acestea, românii continuă să rămână mari con­su­matori de băuturi răcoritoare, consumul per capita ajun­gând la circa 190 de litri per capita anual. Deşi este sub ni­velul din Germania sau Italia, consumul per capita din Ro­mâ­nia se caracterizează printr-un nivel mare de băuturi cu „bule“.

Conform calculelor ZF, 46% din consumul de băuturi răcoritoare (apă, sucuri, băuturi carbogazoase şi necarbogazoase) este reprezentat de băuturile cu bule şi cele gata preparate aşa cum este cafeaua, iced-tea, dar şi energizante şi băuturi cu mai puţin de 25% suc din fructe.

Astfel, circa 87 de litri per capita de băuturi cu bule şi energizante consumă un român în medie într-un an, sub media europeană de 94 de litri per capita.