Toni Greblă, secretarul general al Guvernului, şi-a „instalat” fiul ca preşedinte al companiei de stat IAR Braşov, una dintre cele mai performante acţiuni de la bursă

Autor: Tibi Oprea 10.10.2019

Octavian Alin Greblă, fiul lui Toni Greblă, secretar general al Guvernului şi achitat în vara anului 2019 în dosarul în care era cercetat pentru fapte de corupţie, a fost numit preşedinte al consiliului de administraţie al IAR Braşov (IARV), companie care se ocupă cu fabricarea echipamentelor aeronautice.

Decizia de a-l numi pe Octavian Alin Greblă a fost publicată miercuri la bursă după ce a fost luată de acţionarii IAR Braşov, companie de 274 mil. lei, respectiv Ministerul Economiei, cu un pachet de 64,89%, dar şi alţi investitori care au 35,1%. Însă la adunarea acţionarilor a fost prezent doar reprezentantul Ministerului Economiei, în contextul în care la bursă se arată că au participat acţionari care deţin 64,89% din numărul de acţiuni.

Din noul consiliu de administraţie, cu mandate provizorii, mai fac parte Anghel Ruxandra-Rodica (director Direcţia industria de apărare de la Ministerul Economiei), Alin Guţu (consilier în cabinetul ministrului economiei) şi Mariuca-Oana Pistol (consilier superior în Ministerul Economiei) şi administratorul independent Emil Niţă, fost deputat. De la începutul anului, acţiunile IARV se tranzacţionează în creştere cu 91,3%, pe fondul unui rulaj de 11,6 mil. lei, ceea ce înseamnă că preţul unei acţiuni s-a apreciat de aproape două ori de la finalul anului 2018.