Mirela Iordan, country manager Pfizer: Există fonduri şi medicamente, dar trebuie să ne uităm la cum sunt cheltuiţi banii în industria farma. Pfizer România a raportat afaceri de 803 mil. lei în 2018, plus 4,6% faţă de anul anterior, şi un profit de 87,5 mil. lei

Autor: Cristina Bellu 11.10.2019

Implementarea programelor de prevenţie primară şi secundară reprezintă o soluţie pentru reducerea costurilor intraspitaliceşti şi, totodată, poate duce la un sistem sanitar mai eficient şi performant, a susţinut Mirela Iordan, country manager la Pfizer, prezentă la ZF Health & Pharma Summit, eveniment organizat recent de ZF şi ajuns la a opta ediţie.

În acelaşi timp, ea consideră că ameliorarea stării actuale a sistemului de sănătate din România poate fi susţinută prin investiţii la nivelul structurii digitale şi resursei umane.

„Potrivit raportului Eurostat din 2018, la nivelul UE, România ocupă ultimul loc în ceea ce priveşte prevenţia deceselor care pot fi prevenibile pe baza cunoştinţelor şi tehnologiilor actuale. Acest lucru se întâmplă nu pentru că nu există fonduri sau medicamente. Trebuie să ne uităm la tot lanţul – cum sunt cheltuiţi banii, cum se administrează tratamentele. Ameliorarea acestei stări de fapt necesită investiţii considerabile la nivelul structurii digitale şi al celei care ţine de resursa umană. Pre­ven­ţia trebuie să fie o prioritate. Atât cea pri­mară, cât şi cea secundară, şi astfel s-ar re­duce costurile. Şi cele intraspitaliceşti şi, im­plicit, cele societale“, a spus Mirela Iordan.