Guvernul din Germania a început negocierile de fuziune între mai multe instituţii financiare. Se naşte o nouă bancă de 260 mld. dolari?

Autor: Alex Ciutacu 10.10.2019

Statul german vrea să îşi consolideze poziţia în sistemul bancar global şi demarează discuţiile de fuziune între mai multe instituţii financiare locale şi regionale pentru a da naştere unui gigant financiar cu active de 260 miliarde de dolari şi peste 11.000 de angajaţi, potrivit Financial Times. 

Decizia de a începe discuţiile în mod oficial între creditorul Helaba, din Frankfurt, şi managerul de active Deka a fost luată marţi de executivii băncilor regionale care le controlează - ambele fiind controlate de stat. Landesbanken sunt bănci regionale care se concentrează pe ajutarea băncilor locale de economii - numite Sparkassen - şi sunt codeţinute de aceleaşi Sparkassen pe care le ajută şi de guvernul regional. Astfel, noul creditor care ar lua naştere dacă fuziunea merge înainte ar deveni o forţă principală în consolidarea sistemului bancar din Germania, care este fragmentat şi care suportă costuri operaţionale ridicate din acest motiv.

„Pe termen lung, băncile locale Sparkassen au nevoie de o instituţie financiară gigant care să susţină băncile locale de economii cu mult mai multă forţă“, potrivit surselor anonime citate de FT.