Conducerea BNR îşi încheie astăzi mandatul, lăsând în urmă o intermediere financiară în scădere, creşterea economică fiind peste creşterea activelor bancare, scăderea ponderii creditării în PIB, o inflaţie în creştere, dar o rată a creditelor neperformante în scădere. De vineri Isărescu începe un nou mandat, cu patru noi membri în board

Autor: Claudia Medrega 10.10.2019

♦ Astăzi este ultima zi pentru boardul BNR numit în 2014 ♦ De mâine vor intra în CA al BNR patru noi membri, iar cinci, inclusiv guvernatorul, îşi continuă mandatul.



Mandatul de cinci ani al actua­lu­lui Consiliu de Ad­mi­nis­traţie (CA) al BNR ajunge as­tăzi la final, iar membrii noului board vor ocu­pa cele nouă fotolii din cele­bra sală de consiliu de la ban­ca centrală, având pe masă prin­tre obiective, din nou, pregătirea aderării României la zona euro.

Pe parcursul mandatului actualului CA al BNR, inflaţia e revenit pe o pantă ascendentă, oscilând în lunile de vară din 2019 în jurul pragului de 4%, după ce în 2015 ajunsese şi în te­ri­toriu negativ. După Revo­lu­ţie, BNR a avut nevoie de două decenii pentru a învinge inflaţia - sta­bilitatea preţurilor şi cea finan­ciară fiind principalele obiec­tive scrise în statutul BNR.

Şi cursul de schimb leu/euro marchează o creş­tere în perioada 2014-2019, depăşind pra­gul de 4,7 lei/euro, după ce în septembrie 2014 cota­ţia medie era de circa 4,4 lei/euro. O evo­luţie favorabilă se remarcă în cazul ratei cre­ditelor neperformante, care s-a diminuat de 4,5 ori, de la 21,5% în 2014, până la 4,7% în vara lui 2019.

Însă intermedierea financiară este în declin. România a devenit în ultimii ani codaşa Europei în privinţa gradului de intermediere finan­ciară, având printre cele mai scăzute pon­deri în PIB ale creditelor şi activelor bancare. Ponderea în PIB a împrumuturilor acordate populaţiei şi companiilor a coborât sub 30%, la mi­nimul ultimului deceniu, iar pon­derea activelor bancare în PIB este sub 50%.

Cu toate că situaţia macroeco­no­mică s-a îmbunătăţit în ultimii ani, PIB-ul României fiind în teri­to­riu pozitiv şi înregistrând creşteri record în Europa, ascensiunea creditării a fost mai temperată.

Noul board al BNR îşi începe mâine mandatul într-un context ca­rac­terizat de încetinirea economiei, ac­centuarea deficitului de cont cu­rent, derapaje fiscale şi un nivel ri­di­cat al inflaţiei. Iar pe plan extern se manifestă o slăbire a economiei, in­tensificându-se riscurile din cau­za războiului comercial şi a Brexitului.

CA-ul nou al BNR, care in­clu­de patru nume noi - Leonardo Badea, viceguvernator, şi membrii Dan Radu Ruşanu, Balint Csaba şi Cristian Popa -  a fost votat la începutul lunii iulie de Parlament.