Economia românească poate pierde peste 20 milioane de lei cu fiecare lună în care medicii rezidenţi din promoţia 2019 stau fără loc de muncă

Autor: Georgiana Mihalache 11.10.2019

„Trebuie găsite soluţii urgente, nu este în regulă că Ministerul Sănătăţii a împins lucrurile la limită. Acele ordine puteau fi date cu mult înainte. Juriştii se chinuie să găsească o soluţie, data de 8 decembrie este una realistă.“Incertitudinea privind data examenului de rezidenţiat, din cauză că nu a fost numit un ministru la educaţie care să semneze trei ordine din şapte pentru organizarea concursului, poate costa statul român 20 mil. lei pe lună, potrivit calculului ZF.

La un salariu de 3.000 de lei net în medie pe care îl primesc medicii rezidenţi, costul total pentru salariul brut al medicului rezident este de 5.128 lei. Astfel, la aproape 4.000 de locuri scoase la concursul de rezidenţiat, dacă toate vor fi ocupate, costul total pentru salariile medicilor ar ajunge la circa 20 mil. lei pe lună. Aceşti bani s-ar fi putut duce în consum, dar şi în taxe şi contribuţii la stat. Examenul a fost deja amânat cu aproape o lună, până la 8 decembrie, iar calendarul propus de Ministerul Sănătăţii în urmă cu o săptămână prevede data de 16 ianuarie 2020 pentru repartiţia medicilor care au promovat examenul în clinicile de pregătire.