Finanţe personale. Bursa s-a dezmorţit: în plină şedinţă pentru votul moţiunii, un investitor a tranzacţionat 55 milioane de lei cu Romgaz

Autor: Liviu Popescu 11.10.2019

O singură tranzacţie de 55 milioane de lei încheiată joi la ora 11:18 cu acţiuni Romgaz (SNG) arată că investitorii mari de pe piaţa de capital locală, cel mai probabil cei străini, se „dezmorţesc“ şi pregătesc terenul pentru inclu­de­rea Bursei româneşti, din septembrie 2020, într-o nouă ligă.

Acesta este cel mai mare pachet individual tranzacţio­nat în ultimii ani şi este echivalent cu 0,38% din capi­ta­lul social al celei mai valoroase companii de stat de la Bursa românească, un emitent de 14,3 miliarde de lei.

Tran­zacţia a fost încheiată la 37 lei pe acţiune, uşor în scă­dere faţă de preţul de închidere din şedinţa precedentă.  Romgaz, alături de alte două acţiuni de la bursă - TLV şi BRD - va face parte din septembrie 2020 din struc­tu­ra indicelui FTSE Global All Cap Index, un indice din care fac parte 8.800 de acţiuni, urmărit de administratorii de active pentru fonduri de investiţii, derivate, cât şi ca etalon - benchmark.

Pe partea de intermediere, datele de la bursă arată spre ce­hii de la Wood, care sunt cunoscuţi pentru faptul că lu­crea­ză în mare parte cu investitori instituţionali de peste graniţă.