Ministerul Fondurilor Europene: Avem destule proiecte pentru autostrăzi şi căi ferate din bani europeni, dar este grea implementarea

Autor: Ramona Cornea 11.10.2019

România a absorbit 2,3 mld. euro din cele 9,2 mld. euro fonduri UE alocate pentru proiecte de infrastructură mare prin Programul Operaţional Infrastructură Mare 2014-2020. Ministerul Fondurilor Europene afirmă că sunt 277 de proiecte de infrastructură care vor primi finanţare prin Programul Operaţional Infrastructură Mare (POIM), dar că principala problemă este rata de implementare a acestor proiecte.

„Suntem la un grad de contractare de 121%, ceea ce înseamnă că de acum înainte ne vom axa mai mult pe ceea ce înseamnă implementare. Trebuie să avem o abordare pragmatică asupra lucrurilor şi să înţelegem că ne confruntăm în continuare cu anumite provocări prin care trebuie să deblocăm, prin demersuri concrete, acele proiec­te care au un ritm mai puţin accelerat al implementării faţă de ceea ce ne dorim“, a declarat Ana Maria Buşoniu, secretar de stat în Ministerul Fondurilor Europene.

Proiectele ce au fost aprobate să primească finanţare prin Programul Operaţional Infrastructură Mare trebuie să acopere dezvoltarea a 338,65 kilometri de autostradă, 611 kilometri de drum naţional şi reabilitarea a 318,13 kilometri de cale ferată pentru o viteză de circulaţie a trenurilor de 160 de kilometri pe oră.