Blocaj pe piaţa pharma din România: Producătorii de medicamente avertizează că 128 de tratamente rămân din noiembrie fără preţ, multe dintre ele fără alternativă terapeutică

Autori: Roxana Din , Mediafax 11.10.2019

Preţul pentru 128 de medicamente va expira în data de 1 noiembrie, iar dintre acestea, aproximativ 30 nu au alternativă terapeutică pe piaţa românească, a anunţat, vineri, directorul Asociaţiei Române a Producătorilor Internaţionali de Medicamente. Sorina Pintea a spus, însă, că există soluţii. 

Directorul executiv al Asociaţiei Române a Producătorilor Internaţionali de Medicamente (ARPIM), Dan Zaharescu, a declarat, vineri, că 128 de medicamente vor rămâne în 1 noiembrie fără preţ, aproximativ 30 neavând o alternativă terapeutică pe piaţa românească.

„Acest lucru este cunoscut de mai bine de un an, din momentul în care au fost depuse dosarele de preţuri, anul trecut, pentru corecţie, companiile nu au acceptat preţurile respective din motive diverse, dar lucrurile fiind cunoscute la nivelul Ministerului Sănătăţii, nu s-a luat nicio măsură”, spune Zaharescu.

Reprezentantul ARPIM a precizat că medicamentele care vor rămâne fără preţ la începutul lunii noiembrie tratau, în luna iulie a anului 2019, un milion şi jumătate de pacienţi cu diverse afecţiuni grave.

„Unii (pacienţi, n.r) vor avea alternative terapeutice, nu ştiu dacă la preţ mai mare sau mai mic, sau vor trebui să co-plătească o anumită sumă de bani pentru a-şi putea asigura tratamentul, dar cert e că o nevoie stringentă a pacienţilor a fost, din păcate, ignorată o perioadă foarte lungă de timp. (...) Pentru că atâta vreme cât se ştia că medicamentele nu mai pot fi comercializate de la 1 noiembrie, companiile au avut grijă să aibă stocuri cât mai aproape de zero la data respectivă, pentru că altfel, distrugerea acelor medicamente care nu mai pot fi comercializate este foarte costisitoare”, completează Zaharescu.

Pe de altă parte, ministrul demis al Sănătăţii în urma moţiunii, Sorina Pintea, a precizat că România nu va rămâne fără aceste medicamente de la 1 noiembrie.

„Există soluţii care se pot aplica. Sunt trei variante de lucru. În această după amiază (vineri, n.r.) vom lua o decizie împreună cu cei care au făcut aceste propuneri”, informează Pintea.

Directorul Unifarm, Adrian Ionel, a spus că „real” vorbim la acest moment de 21 medicamente care vor rămâne fără preţ de la 1 noiembrie şi pentru care nu există o alternativă terapeutică.

„Din ce înţeleg până în acest moment s-a avansat un număr de 30 de medicamente. Real este vorba de un număr de circa 21 de medicamente, ariile terapeutice pentru care sunt prescrise aceste medicamente sunt majoritare pe oncologie”, spune directorul Unifarm.

Sursa citată a menţionat că s-a ajuns în această situaţie din cauza lipsei unui consens între producător şi politica de preţ a statului, „producătorii considerând în acest moment că nu e avantajos pentru ei ca aceste medicamente să rămână pe piaţa din România, retrăgându-le înainte de termen, pentru a evita cheltuielile cu incinerarea, distrugerea lor”.

„Eu spun că vom mai avea aceste medicamente în continuare, soluţiile pot fi de la extinderea termenului, până la import paralel şi autorizaţii de nevoi speciale pentru aducerea în regim de urgenţă a acestor produse din alte ţări”, adaugă directorul Unifarm, Adrian Ionel.