Petre Daea, ministrul de care România se desparte cu un oftat; unii oftează de tristeţe, alţii de uşurare

Autor: Florentina Niţu 14.10.2019

Guvernul Dăncilă, din care Petre Daea, ministrul agriculturii, făcea parte, a fost demis joi, 10 octombrie, în urma moţiunii de cenzură. Daea: „Mi-aş dori ca în viitor programele pe care le-am iniţiat să continue în ritmul pe care l-am imprimat eu“.



Petre Daea a fost un ministru care şi-a făcut simţită prezenţa, motiv pentru care unii l-au aplaudat, căci a fost specialist în domeniul său şi a sprijinit anumite segmente ale agriculturii, iar acum îl regretă, în timp ce alţii l-au blamat pentru greşelile gramaticale pe care le-a făcut sau pentru războiul declarat împotriva cormoranilor, drept pentru care se bucură de plecarea lui. Cert este că nu a rămas un om indi­fe­rent, care a trecut prin sistem ca gâsca prin apă, ci a fost fie admirat, fie urât. Gu­vernul Dăncilă, din care Petre Daea, ministrul agriculturii făcea parte, a fost demis joi, 10 octombrie, în urma moţiunii de cenzură. Petre Daea, ministru al agriculturii în 2004, respectiv 2017-2019, spune că şi-ar dori ca succesorul său să ducă mai departe toate pro­gramele de sprijin pentru fermieri, pentru că este „obligatoriu ca agri­cul­tura să se dezvolte în viitor şi mi-aş dori să păstreze ritmul de dezvoltare pe care eu l-am înregistrat în aceşti trei ani“.

În perioada 2017-2019, în timpul guvernului Dăncilă, Ministerul Agri­cul­turii a atras fonduri UE de 8,9 miliarde de euro pentru fermieri, fapt fără pre­cedent. De altfel, producţiile de cereale au crescut în ultimii de la 27,14 mil. tone în 2017 la 31,5 milioane de tone în 2018, iar estimarea pentru anul curent este de 30 mil. tone. Fostul ministru afirma recent că subvenţiile luate de la UE se văd în producţiile României.

Potrivit ministrului de resort, pro­ducţia de grâu a României în 2019 a fost de 10,05 milioane de tone, similară cu cea de anul trecut. Producţia de orz şi orozaică a crescut de la 1,87 milioane de tone în 2018 la 1,96 milioane de tone în acest an. În acelaşi timp, recolta de floarea-soarelui a crescut cu 11% până la 3,4 milioane de tone.

În ultimii doi ani, România a fost pe primul loc în Uniunea Europeană la producţia de floarea-soarelui. Totodată, în 2018 producţia de porumb a fost de 18 milioane de tone, ceea ce a situat România pe primul loc în UE.

"Toate mandatele pe care le-am avut până acum au avut un numitor comun: munca şi satisfacţia muncii. Mi-aş dori ca în viitor programele pe care le-am iniţiat să continue în ritmul pe care l-am imprimat eu. Din nefericire sunt îngrijorat din acest punct de vedere, pentru că în 2004, după ce nu am mai fost ministru, nu s-au continuat programele pe care le-am început atunci şi am rămas cu trista amintire care mă face să am această abordare", a spus Petre Daea, fostul ministru al Agriculturii pentru Ziarul Financiar.

Subvenţiile acordate fermierilor în 2019 au fost de 1,9 miliarde de euro. Dăncilă a anunţat pe data de 9 octombrie că în cursul săptămânii viitoare, în conturile fermierilor vor mai fi virate 1,4 miliarde de euro.

"Domnul Daea a fost un ministru foarte bun, pentru că era specialist în domeniul său. A făcut multe programe care au sprijinit fermierii şi sper ca cine vine în locul lui să continue programele de finanţare şi să le îmbunătăţească acolo unde este nevoie", a spus Gavrilă Tuchiluş, directorul general şi unul dintre acţionarii Agrimat Matca din Galaţi, o companie care cultivă 4.500 de hectare cu cereale şi care creşte peste 1.000 de bovine.

În acest an, Ministerul Agriculturii a înfiinţat Casa de Comerţ Agroalimentar "Unirea", o socitetate cu capital de 93 de milioane de lei de la stat, prin care reprezentanţii ministerului îşi propun să creeze o reţea naţională de peste 60 de magazine cu fructe şi legume româneşti, de tip aprozar, care să concureze cu hipermarketurile şi supermarketurile.

Săptămâna trecută a fost deschis primul magazin la Sibiu, iar Petre Daea susţine că va pleca din minister după ce se va asigura că demersul său continuă, aşa încât luni, 14 octombrie, va deschide cel de-al doilea magazin în Bucureşti.

"Pentru a fi sigur că va continua demersul meu cu Casa de Comerţ Agroalimentar <<Unirea>>, luni vom da drumul la al doilea magazin în Bucureşti, în zona Universităţii, iar săptămâna viitoare vom pregăti şi alte spaţii pentru deschidere. Voi rămâne alături de fermierii cu sufletul, forţa şi priceperea mea", susţine Daea.

Programul de sprijin pentru tomate, iniţiat în 2017, de care au beneficiat 8.000 fermieri în primul an, peste 15.000 în 2018 şi aproape 19.000 în 2019 a stimulat producătorii de tomate să cultive această plantă, echilibrând astfel balanţa comercială dintre importuri şi exporturi. Subvenţia fermierilor care cultivă roşii în spaţii protejate sere şi solarii a fost de 3.000 de euro/hectar.

Tot în anul curent, România a ajuns la o suprafaţă irigată de 1,4 milioane de hectare, iar ministrul Daea îşi propune să atingă anul viitor pragul de 2 milioane de hectare irigate. ÑSeceta a avut un cuvânt foarte greu de spus. Fermierii au situaţii financiare dificile. Programul pentru crearea sistemelor de irigaţii trebuie să continueî, a spus Bălan, fondatorul companiei Nalba SRL din judeţul Tulcea.

Un alt program de sprijin pentru fermieri a fost programul de susţinere a crescătorilor de ovine pentru comercializarea lânii, început în 2017, prin care ciobanii primesc 2 lei pentru fiecare kilogram de lână vândut. Œn 2018 au fost colectate 14.274 de tone de lână, iar suma dată fermierilor a fost de 14,2 milioane de lei.

De altfel, în timpul mandatului, Daea a iniţiat programul de susţinere a crescătorilor de porci din rasele Bazna şi Mangaliţa în vederea producerii cărnii de porc pentru asigurarea necesarului local. Pornit în 2018, programul oferea fermierilor 50 de euro (250 lei) pe capul de animal. Œn 2018 au fost crescuti 1.958 de purcei din ambele rase, valoare fondurilor absorbite de fermieri fiind de 60.000 de euro (290.000 de lei).

În timpul celui de-al doilea mandat, Daea a avut de făcut faţă şi pestei porcine africane (PPA), apărută pe data de 31 iulie 2017, care a evoluat în 337 de localităţi din 25 de judeţe. Au fost 1.105 de focare, dintre care 15 focare în exploataţii comerciale. Până în prezent au fost eliminaţi 484.422 de porci afectaţi de boală şi există 2.175 de cazuri la mistreţi, conform datelor de la Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară pentru Sănătatea Alimentului (ANSVSA).

Ministerul Agriculturii a alocat în acest an fonduri de 223,4 de milioane de euro pentru dezvoltarea pescuitului şi afacerilor martime, prin Programul Operaţional pentru Pescuit şi Afaceri Maritime (POPAM), prin şase linii de finanţare.

El spune că cele mai provocatoare momente în timpul mandatelor sale au fost atunci când s-a apucat să facă cât mai multe lucruri pentru a duce la bun sfârşit toate obiectivele stabilite în programul de guvernare, ducând astfel agricultura românească la un alt nivel.

Petre Daea, este doctor agronom, iar începuturile sale profesionale au fost ca şef de fermă şi inginer şef la CAP Şiseşti, în judeţul Mehedinţi. În politică, mai exact în PSD, a intrat în 2001, iar în anul 2004 a fost ales ministru în cadrul Ministerul Agriculturii, Pădurilor şi Dezvoltării Rurale. "Aplecarea spre domeniu m-a determinat să fiu acolo unde ţara mă cerea şi nevoia mă aşteapta."