Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei: Mă aştept ca, până la sfârşitul lunii octombrie, să primim aprobarea Comisiei Europene pentru a creşte capitalizarea CEC cu 1 mld. lei

Autor: Alina-Elena Vasiliu 12.10.2019

Decizia privind capitalizarea CEC Bank cu un miliard de lei ar trebui să fie luată până la sfârşitul lunii octombrie, este de părere Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei.

„Mă aştept ca, până la sfârşitul lunii octombrie, să primim aprobarea Comisiei Europene pentru a creşte capitalizarea CEC cu un miliard de lei. Sunt şanse foarte mari ca aceasta să fie acceptată. Nu ştim însă ce va vrea să facă acţionarul CEC Bank – statul român, prin Ministerul de Finanţe – cu această majorare de capital”, a spus Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei, în cadrul evenimentului „Sistemul bancar şi bazele unui mediu competiţional sănătos”, care are loc în acest weekend la Sinaia.

Capitalizarea CEC este un subiect care se discută de aproximativ zece ani, aceasta fiind a treia astfel de încercare.

„În această sumă de un miliard de lei, se prefigurează şi operaţiuni ale băncii în anii următori”, a mai spus Bogdan Chiriţoiu.

CEC Bank, singura bancă de top 10 rămasă în portofoliul statului, are cea mai extinsă reţea teritorială de sucursale şi agenţii, cu un număr de aproximativ 1.000 de unităţi, păstrându-şi şi după anii de criză poziţia de lider pe acest segment. CEC Bank are în prezent 1.215 bancomate la nivel naţional, care înseamnă aproximativ 12% din totalul de circa 10.500 de bancomate din România.

CEC Bank a raportat pentru anul 2018 un profit brut de 432,97 milioane de lei, în creştere cu aproximativ 94% comparativ cu anul 2017, aceasta fiind cea mai bună performanţă financiară înregistrată de CEC Bank în ultimii 11 ani, potrivit celor mai recente raportări financiare ale CEC.

Volumul creditelor noi acordate în 2018 de către CEC Bank a crescut cu 5,34% faţă de anul 2017, iar soldul creditelor acordate companiilor a crescut cu 13,1% în 2018, peste avansul de 6,8% înregistrat la nivelul sistemului bancar. Soldul depozitelor atrase de CEC Bank a înregistrat o creştere cu 1,1% în 2018 faţă de 2017.

CEC Bank a rămas pe locul şapte în topul celor mai mari bănci din sistemul bancar românesc, cota de piaţă în funcţie de volumul activelor înregistrând un declin de la 7,41% în 2017 la 6,51% la finalul anului 2018.

 

Preluarea Băncii Româneşti de Eximbank, aproape de final

 

Tot pe piaţa bancară, Consiliul Concurenţei analizează preluarea Băncii Româneşti de către Eximbank.

„Tranzacţia este în fază avansată, am discutat şi cu BNR. Analizele se vor termina în curând. Vom vedea dacă statul îşi păstrează intenţia, ţinând cont că reprezentanţi din opoziţia actuală au ieşit public pentru a contesta oportunitatea acestei decizii. Noi ne uităm să vedem dacă entitatea care rezultă în urma acestei tranzacţii creează o perturbare în piaţă”, a spus Bogdan Chiriţoiu.

Tranzacţia prin care EximBank cumpără Banca Românească a ajuns la începutul lunii septembrie pe masa Consiliului Concurenţei şi la BNR şi aşteaptă avizul celor două instituţii.

Banca de stat EximBank a semnat în luna iunie 2019 cu National Bank of Greece acordul de achiziţie a 99,28% din Banca Românească, o bancă privată, ceea ce reprezintă o premieră în istoria bancară din România, având în vedere că până acum statul şi-a vândut toate băncile mari deţinute.

Dacă va primi toate aprobările pentru achiziţie, EximBank va intra în top 10 bănci din România, cu o cotă de piaţă de aproape 3% şi active de circa 14 mld. lei, urmând să activeze atât pe corporate, cât şi pe retail.

 

În vizorul Consiliului Concurenţei

Consiliul Concurenţei derulează, în paralel, investigaţii în domeniul transporturilor – referitoare la organizarea licitaţiilor în rândul companiilor de transport, dar şi pe piaţa energiei, pe cea a asigurărilor şi a lemnului.