Partidul aflat la putere în Polonia se îndreaptă spre încă un mandat de patru ani. Victoria vine pe fondul unei platforme electorale care promite să transforme Polonia într-o ţară cu adevărat Vestică şi să renunţe la ”stigma” de forţă de muncă ieftină

Autori: Ştefan Stan , Mediafax 13.10.2019

UPDATE: Partidul aflat la putere ar fi câştigat alegerile, potrivit rezultatle exit poll-urilor. Încă se aşteaptă rezultatele numărătorii finale. 


Cetăţenii polonezi sunt chemaţi la urne, duminică, într-un scrutin legislativ care a polarizat societatea din Polonia, în urma căruia opoziţia are şanse să-i înfrângă la limită pe conservatorii conduşi de Jarosław Kaczyński, aflaţi la guvernare din 2015, informează postul France 24.

Opoziţia de la Varşovia a primit un impuls de ultim moment după ce Olga Tokarczuk, care a primit joi Premiul Nobel pentru Literatură, a îndemnat polonezii să aleagă cu înţelepciune "între democraţie şi autoritarism", adăugând că acesta este "cel mai important" scrutin post-comunist.

Aflat la putere încă din 2015, partidul de guvernământ Lege şi Justiţie (PiS), condus de Jarosław Kaczyński, a căutat să mobilizeze alegătorii din mediul rural, promovând valorile familiale şi introducând o serie de măsuri de protecţie socială, inclusiv creşterea pensiilor şi salariului minim.

Campania electorală a partidului lui Kaczyński a polarizat societatea poloneză, atacând minorităţile sexuale şi respingând valorile liberale occidentale.

Totodată, Kaczyński se numără printre liderii europeni care se opun federalismului la nivelul UE, fiind în favoarea consolidării suveranităţii naţionale.

Coaliţia Cetăţenilor (KO), principala formaţiune de opoziţie de la Varşovia, care este susţinută de fostul premier Donald Tusk, actualmente preşedintele în exerciţiu al Consiliului European, se bazează pe electoratul urban nemulţumit de politicile dezbinătoare ale partidului de guvernământ, reformele controversate în domeniul justiţiei, scandalurile de corupţie şi monopolizarea mass-mediei publice.

KO a promis că va anula reformele în domeniul justiţiei, care au provocat ample proteste la Varşovia, şi despre care Uniunea Europeană afirmă că ameninţă independenţa justiţiei şi statul de drept.

Două sondaje de opinie, publicate vineri, sugerează că PiS ar putea pierde putere, conservatorii având între 40% şi 41,7%, în timp ce opoziţia ar putea obţine între 41,4% şi 45%.