Dragoş Rebegea, country manager Ericsson România: În ţările mai avansate 5G este considerat de operatori un serviciu premium, iar preţurile pentru clienţi ar putea creşte cu 30%-50%

Autor: Alex Ciutacu 14.10.2019

În ţările mai avansate din punct de vedere al dezvoltării reţelei 5G, operatorii telecom au considerat noua generaţia de conectivitate un serviciu premium, ceea ce a adus creşteri de preţuri chiar şi până la 50%, explică Dragoş Mircea Rebegea, country manager Ericsson România, head of sales România & Moldova, în cadrul conferinţei ZF Digital 19.

„Nu este neapărat ceva ce pot spune eu, dar în lume şi în ţările mai avansate acest serviciu s-a considerat un serviciu premium de către operatori. Discutăm de 20%-30% sau chiar 50% în plus la preţ. În România politicile sunt destul de diverse şi diferite, există un operator care nu taxează suplimentar, spre exemplu, ci consideră 5G doar o evoluţie a 4G, oferind viteze mai mari”, spune Dragoş Rebegea în cadrul evenimentului.

El spune că trebuie să fim atenţi la posibilităţile pieţei şi să avem grijă la această „spirală crescătoare” a preţurilor pentru servicii.

„Trebuie să ne referim şi la posibilităţile pieţei, ştim că suntem mici, e greu să ne comparăm cu SUA sau Japonia. Este un lucru sensibil dacă se intră în această spirală crescătoare a preţurilor pentru serviciile din zona consumer, sau aşteptăm ca veniturile substanţiale să vină din zona massive IoT, din zona industrială”, adaugă Rebegea.

Ericsson a lansat până acum 19 reţele 5G comerciale pe 4 continente, cu 27 de contracte 5G făcute publice până în octombrie 2019. Printre exemple de reţele se numără DIGI în România sau Vodafone Marea Britanie, Germania şi Spania.