Dictatorii Europei îşi pierd oraşele mari

Autor: Catalina Apostoiu 15.10.2019

Erdogan a pierdut Istanbulul, iar Orban a fost gonit din Budapesta.

Alegerile din acest an au provocat surprize neplăcute guvernelor cu tendinţe autoritare din regiune. Însă în Polonia povestea se schimbă. Alegerile din weekend care au avut loc în Polonia şi Ungaria au oferit forţelor din opoziţie şansa de a câştiga teren în faţa naţionaliştilor.

În Polonia, opoziţia a descris alegerile parlamentare drept o bătălie „existenţială“ pentru oprirea partidului naţionalist aflat la guvernare de la a câştiga alţi patru ani la cârma ţării. Bătălia a fost însă pierdută.

Naţionaliştii polonezi au obţinut un nou mandat de patru ani pentru a clădi un stat social modern şi a-şi finaliza eforturile de impunere a unei ideologii iliberale la nivelul întregii societăţi, scrie Bloomberg. Pe fondul susţinerii construite pe baza unor beneficii consistente acordate familiilor, cât şi vilificării homosexualilor şi respingerii multiculturalismului, partidul Lege şi Justiţie (PiS) a câştigat alegerile de duminică, menţinându-şi majoritatea în camera inferioară a parlamentului.

„Următorii patru ani sunt o etapă vitală pentru construirea unui stat social polonez pentru toţi“, a declarat premierul Mateusz Morawiecki. „Astăzi putem spune că rezultatul ne conferă un uriaş mandat social.“

PiS intenţionează să-şi întărească controlul asupra societăţii poloneze şI instituţiilor ţării. În ultimii patru ani, acesta a fost în mod repetat acţionat în instanţă de Comisia Europeană pentru încălcarea statului de drept.

În pofida câştigării unui an doilea mandat, atmosfera de la sediul partidului a fost departe de a fi euforică, scrie Politico.

Jarowslaw Kaczynski, liderul partidului şi liderul de facto al ţării, s-a plâns în legătură cu „acest front uriaş împotriva noastră“ şi că există încă mulţi alegători care nu susţin PiS.

„Am primit foarte mult, dar merităm mai mult“, a declarat acesta în faţa susţinătorilor partidului.

În Ungaria, însă, partidele din opoziţie au ieşit victorioase.

Partidul premierului Viktor Orban a pierdut controlul asupra Budapestei, principalul câmp de bătălie politic, şi patru dintre cele mai mari oraşe ale ţării, după ce un video cu unul dintre aliaţii săi participând la o orgie a oferit opoziţiei un cadou de ultimă oră, potrivit Bloomberg.

Prezenţa neaşteptat de puternică la alegerile locale din Ungaria a ajutat partidele din opoziţie, care şi-au unit forţele pentru prima dată pentru a scăpa de Orban. Gergely Karacsony, fost primar al unui district al Budapestei, a obţinut cea mai importantă victorie duminică.

Înaintea alegerilor, Karacsony remarca faptul că rezultatul din Istanbul, unde câştigătoare a ieşit opoziţia, demonstrează că „în bătălia dintre David şi Goliat, David poate câştiga“.