Bursele internaţionale scad pe fondul incertitudinilor legate de acordul comercial SUA-China şi al discuţiilor privind Brexit

Autor: Tibi Oprea 15.10.2019

Bursa de la Bucureşti a înregistrat vineri minus 0,11% pe un rulaj de 25 de milioane de lei.



Bursele internaţionale au înregistrat scăderi în şedinţa de tranzacţionare de luni în contextul în care investitorii sunt în proces de reevaluare a primei etape a acordului comercial dintre SUA şi China şi sunt mai sceptici în legătură cu ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană, potrivit Market Watch.

Finalizarea primei etape a tratativelor comerciale dintre SUA şi China, anunţată cu puţin timp înainte de închiderea sesiunii de tranzacţionare de vineri, a ridicat îngrijorări legate de faptul că înţelegerea nu va conduce la slăbiri semnificative ale barierelor comerciale sau la o certitudine asupra relaţiilor de comercializare chino-americane.

Ca parte a înţelegerii, SUA au amânat o creştere, de la 25% la 30%, a tarifelor deja impuse asupra unor bunuri chinezeşti în valoare de 250 mld. dolari, iar în schimb China a promis să achiziţioneze produse agricole americane de 40-50 mld. dolari anual, de două ori mai mult decât importurile agricole din 2017 (24 mld. dolari). China a apreciat această situaţie ca fiind mai degrabă un proges decât o înţelegere.