Patru zile de consultări pentru ce ştia toată lumea: Preşedintele Iohannis l-a desemnat premier pe liderul PNL Ludovic Orban, fratele consilierului său prezidenţial, Leonard Orban şi fost ministru al transporturilor în Guvernul Tăriceanu

Autor: Iulian Anghel 15.10.2019

Liderul PNL Ludovic Orban, (56 de ani) prietenul lui Dinu Patriciu, Călin Popescu-Tăriceanu, Horia Rusu sau Viorel Cataramă, primii lideri liberali după căderea comunismului, a fost desemnat oficial marţi după-amiază, prim-ministru de către preşedintele Klaus Iohannis, în încercarea de a forma un guvern într-o situaţie în care numai PNL vrea să intre la guvernare.

Cine e Ludovic Orban? Majoritatea carierei şi-a petrecut-o în politică. A intrat în PNL –Aripa Tânără (PNL-AT), în 1992. PNL – AT a fost o formulă de succes a liberalismului în anii imediat de după revolţie, avându-i drept protagonişti pe Dinu Patriciu, Călin Popescu-Tăriceanu, Horia Rusu sau Viorel Cataramă, liberali pur-sânge, deveniţi mai apoi prosperi oameni de afaceri. Spre deosebire de aceştia, cariera lui Ludovic Orban s-a consolidat mai degrabă în administraţie.

A absolvit TCM, în cadrul Universităţii Braşov. În anii 90 a fost consilier local la sectorul 3 Bucureşti, apoi viceprimar general al Capitalei (2004-2007), şef al Departamentului de Informaţii Publice al Guvernului (1999 – 2000), preşedinte al Agenţiei Naţionale a Funcţionarilor Publici (2000-2001) ca să ajungă mai apoi ministru al transporturilor (2007 – 2008). Este deputat din 2012. A fost ales preşedinte al PNL în 2017.

Toată lumea ştia că Ludovic Orban va fi primul ministru având în vedere că numai PNL vrea să intre acum la guvernare. În statutul PNL se prevede că preşedintele partidului este alegerea pentru prim-ministru, ceea ce l-a pus pe preşedintele Klaus Iohannis în faţa unui fapt împlinit.

Deşi era clar că numai PNL intră la guvernare, având în vedere că celalte partide care au dat jos Guvernul PSD -USR, PRO România, UDMR şi cu jumătate de gură PMP- au delcarat că nu vor să intre acum în guvern, Klaus Iohannis a luat decizia după patru zile.

Orban are zece zile la dispoziţie să formeze guvernul şi să ceară votul Parlamentului.

Acum se aşteaptă lista guvernului.