Despărţirea de dolar îl costă pe Putin 8 miliarde dolari într-un singur an

Autor: Catalina Apostoiu 16.10.2019
Primul an al experimentului realizat de preşedintele rus Vladimir Putin în ceea ce priveşte diversificarea dincolo de dolarul american a costat Rusia aproximativ 7,7 miliarde de dolari, scrie Bloomberg.

Banca centrală a ţării şi-a crescut expunerea la monede subperformante ca euro şi yuan, scăpând un raliu de 6,5% al monedei americane. Dacă şi-ar fi menţinut structura anterioară dominată de dolar a rezervelor de 531 miliarde de dolari, câştigurile pe un an până în martie ar fi totalizat aproximativ 3,8%, potrivit calculelor Bloomberg.

„Acesta este costul economic al soluţionării problemelor geopolitice“, remarcă Elina Ribkova, de la Institute of International Economics din Washington. „Este dificil de estimate încă dacă totul a meritat. Au existat costuri în acest an, dar este o investiţie pe termen lung.“

Banca centrală publică datele cu o întârziere de şase luni, astfel încât nu sunt disponibile date mai recente.

Acţiunile de reorientare către alte monede din trimestrul II al anului trecut a făcut parte dintr-o mai amplă strategie de „dedolarizare“ a economiei ruseşti şi de reducere a vulnerabilităţii acesteia în faţa sancţiunilor americane pe fondul deteriorării relaţiilor cu Washingtonul. Diversificarea a transformat Rusia în cel mai mare deţinător de rezerve în yuani din lume, potrivit Goldman Sachs.

Şi totuşi, eliminarea completă a dolarului din rezerve ar implica „riscuri excesive“ pentru că dolarii ar putea fi necesari într-o criză pentru acoperirea obligaţiilor legate de datorii, avertizează Aleksei Zabotkin, şef al departamentului de politică monetară al băncii centrale ruseşti.

Rusia diminuează rolul dolarului şi în comerţul cu Uniunea Europeană, China şi India. Procentul în euro din exporturile ruseşti către UE a crescut la 42% în primul trimestru al acestui an de la 32% cu un an în urmă.

Ca parte a aceleiaşi strategii, ministrul rus al economiei, Maxim Oreşkin, a anunţat recent că ţara sa caută alternative la dolarul american pentru tranzacţiile din sectorul energiei pentru minimizarea expunerii la SUA, potrivit The Moscow Times.

Pierderile generate din deţinerea de yuani şi euro vor fi fost compensate în ultimele luni de deţinerile în creştere de aur ale Rusiei. Valoarea aurului deţinut de ţară a crescut cu aproximativ 40% la peste 100 miliarde de dolari în ultimul an, iar metalul preţios reprezintă acum cel mai ridicat procent din rezervele totale ale Rusiei din 2000, scrie Bloomberg.

În urma achiziţiilor de valută şi aur, rezervele totale ale Rusiei au crescut cu 27 miliarde de dolari în anul încheiat în martie.