Guvernul Orban, misiune dificilă. Reacţia lui Ponta după întâlnirea de astăzi: Discuţiile nu puteau să avanseze, să spunem că votăm guvernul. Nici vorbă de aşa ceva

Autor: Elena Crangasu 17.10.2019

Preşedintele ProRomânia, Victor Ponta, a declarat, joi, după discuţia cu premierul desemnat, Ludovic Orban, că „discuţiile nu puteau să avanseze, să spunem că votăm guvernul”. ”Nici vorbă de aşa ceva”, a ţinut Ponta să puncteze. El a spus că le-a cerut liberalilor să prezinte bugetul pe 2020.

„Am răspuns, aşa cum era normal, invitaţiei de a avea o scurtă discuţie. A fost f scurtă, că nu era cazul de mai mult. Noi avem un obiectiv mare - vrem să apărăm interesele electoratului de stânga, care a fost trădat de conducerea PSD. Discuţiile nu puteau să avanseze, să spunem că votăm guvernul. Nici vorbă de aşa ceva”, a declarat Victor Ponta.

El a mai relatat că le-a cerut liberalilor să prezinte proiectul de buget pe anul 2020.

„Era prezent şi dl. Cîţu. Am spus că ne aşteptăm ca viitorul guvern, în primul rând, să ne spună cum arată bugetul pe 2020, că, aşa, vorbele-s vorbe, dar când te uiţi pe cifre ştii exact cum stam la anul”, a adăugat Ponta.

El a mai spus că ProRomânia susţine organizarea alegerilor parlamentare anticipate simultan cu alegerile locale sau la o săptămână după acestea.

„Am spus că susţinem şi vrem, şi cred că e un lucru bun, să avem alegeri anticipate odată cu cele locale, sau la o săptămână diferenţă, pentru că în felul ăsat, se pot face şi procedurile parlamentare. Cei care vă spun, de la USR, că se pot face alegeri anticipate în inauarie-februarie, ori nu ştiu despre ce vorbesc, ori vă păcălesc. Nu se pot face, pentru că ai nişte proceduri. Dar se pot face odată cu cele locale sau la o săptămână diferenţă, şi ar fi şi bine pentru România, să nu stăm tot anul 2020 în criză, în alegeri. Ar trebui din mai, să ştim clar cine are majoritate, cine conduce România în următorii patru ani, cine e în Opoziţie în următorii patru ani, pentru că acum sunt încurcate toate lucrurile.”, a mai spus Ponta.

PNL va purta, joi, un alt rând de discuţii cu partidele, în vederea sprijinului noului Executiv. Ludovic Orban, premierul desemnat, se va întâlni, în decursul zilei de joi, şi cu liderii UDMR şi ALDE.

Premierul desemnat, Ludovic Orban, se va întâlni, în decursul zilei de joi, cu reprezentanţii UDMR, la ora 15.00 şi cu cei ai ALDE, la 16:30.

Ludovic Orban a avut, deja, o întrevedere, miercuri, cu liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu.

Liderul liberalilor a adăugat că ultima rundă de negocieri va avea loc marţi sau miercuri.

Prim-ministrul desemnat Ludovic Orban a declarat, miercuri, că există echipe de negociere care vor avea discuţii şi cu PSD, atât la nivelul celor două Camere, cât şi individual, cu parlamentarii care se vor arăta dispuşi să susţină Executivul PNL.

Guvernul Orban va avea o configuraţie de maxim 16 ministere.