Un paradox german: piaţa muncii rămâne solidă în pofida încetinirii economice

Autor: Catalina Apostoiu 18.10.2019

În umbra sediului Băncii Centrale Europene din Frankfurt grupuri de tineri se adună în fiecare dimineaţă, căutând ceva de muncă ilegal. Majoritatea au auzit că firmele folosesc această locaţie pentru a alege muncitori ilegali, relatează Financial Times.

Aceste adunări zilnice ce au loc în apropiere de locul unde bancherii centrali ai zonei euro se întrunesc pentru a decide politica monetară evidenţiază un paradox remarcabil în încetinirea economiei germane.

Economia ţării a luat-o înapoi sub efectul tensiunilor comerciale mondiale, nesiguranţei legate de Brexit şi problemelor industriei auto. Aceasta s-a contractat cu 0,1% în trimestrul II şi este aşteptată să sufere un nou declin în T3, alunecând în recesiune. Şi totuşi, piaţa muncii rămâne solidă. Şomajul se menţine în apropiere de minime record la 3,1%, cu mult sub media de 7,4% a zonei euro, în timp ce companiile se confruntă cu deficite de forţă de muncă în unele sectoare.

În pofida unui an de declin industrial, „companiile încearcă să ţină de angajaţii actuali din cauza unei penurii de muncitori calificaţi“, remarcă Carsten Brzeski, economist-şef pentru Germania la ING.

Deşi există semne că încetinirea începe să se resimtă pe piaţa muncii, deocamdată acestea rămân limitate. Şomajul trimestru la trimestru a crescut cu 19.000 de persoane în T2, prima creştere de la sfârşitul anului 2013, însă având în vedere că există peste 43 milioane de oameni pe piaţa germană a muncii, aceasta echivalează cu o creştere de doar 0,04%.

Unul dintre motivele din spatele creşterii doar minimale a şomajului german este faptul că se recurge la programul redus, Kurzarbeit, un program subvenţionat de guvern care permite companiilor să reducă programul de lucru al angajaţilor fără a-i disponibiliza.

O altă parte a pieşei muncii unde impactul încetinirii economice începe să fie simţit este cea a slujbelor temporrare, al căror număr a scăzut cu aproximativ 100.000 la 800.000 în ultimul an.

Un alt factor care susşine piaţa locurilor de muncă este cel demografic. Milioane de personae din generaţia baby boomer urmează să se pensioneze în următori ani. Un studiu recent al Bertelsmann Foundation a găsit că până în 2020 trei angajaţi vor susţine o persoană cu vârsta şeste 65 în Germania, însă până în 2035 raportul va fi de unu la unu.

Soliditatea pieţei muncii este văzută de economişti drept unul dintre principalele motive pentru care politicienii din Berlin se opun în continuare apelurilor pentru a da drumul la cheltuieli şi a injecta stimulente fiscale în economia fragilizată.

„Piaţa muncii este vitală“, arată Nadia Gharbi, economist la Pictet Wealth Management. „În acest moment, politicienii din Berlin consideră că economia este bine, situaţia nefiind suficient de precară pentru a necesita stimulente fiscale“.

Acest lucru explică parţial de ce unele companii recurg la muncitorii ilegali care se strâng în apropiere de sediul BCE în fiecare dimineaţă.