Mită şi spionaj la Credit Suisse, un bastion al bankingului elveţian

Autor: Catalina Apostoiu 18.10.2019

Un fost bancher al grupului bancar elveţian Credit Suisse (CS) a recunoscut că a băgat în buzunar cel puţin 45 de milioane de dolari sub formă de plăţi ilegale pentru rolul jucat în aranjarea de credite de 2 mld. $ pentru companii din Mozambic. Cazul vine la scurt timp după ce a doua bancă după mărime din Elveţia, şi cea mai admirată, a ajuns să fie implicată într-un scandal de amploare în urma căruia CEO-ul acesteia, Tidjane Thiam, îşi vede poziţia ameninţată.

Andrew Pearse, fost bancher la CS, a declarat recent că a primit plăţi ilegale de cel puţin 45 milioane de dolari pentru rolul jucat în aranjarea de credite de 2 mld. $ către companii din Mozambic. Pearse a dezvăluit de asemenea că cel puţin alţi doi bancheri ai grupului au luat mită de milioane de dolari de la Privinvest Group, un constructor de nave, după ce au furnizat băncii informaţii false despre acesta, potrivit Bloomberg.

Pearse este un martor cheie împotriva lui Jean Boustani, descris de procuratori drept creierul din spatele unei scheme de înşelare a investitorilor americani.

Patru oficiali din Mozambic au primit de asemenea mită de milioane de dolari de la Privinvest, iar fiul preşedintelui de atunci al ţării a beneficiat de plăţi ilegale de 50 milioane $.

Anterior acestui caz, reputaţia CS fusese deja afectată de un scandal ce-l implică pe CEO-ul acesteia, Tidjane Thiam. Scandalul a avut la bază un conflict al acestuia cu Iqbal Khan, care a demisionat în iunie pentru a se alătura rivalei UBS.

Toată afacerea a culminat luna trecută, când Khan a fost urmărit de detectivi privaţi angajaţi de CS, fiind suspectat că ar avea planuri să angajeze foşti clienţi. În toată agitaţia care a urmat după ce evenimentele au fost făcute publice, contractorul care a acţionat ca intermediar între CS şi o firmă de detectivi privaţi şi-a luat viaţa.

Dacă esenţa istorică a bankingului elveţian este discreţia professională, dublată de promisiunea de a considera intimitatea altora drept sacrosanctă, atunci este greu de imaginat un scandal mai potrivit pentru a da totul peste cap, scrie Financial Times.

Mare parte a nemulţumirii publice are legătură cu Thiam şi ceea ce acesta reprezintă, arată Mark Pieth, profesor la Basel University. Rasismul joacă de asemenea un rol.

Fostul CEO al Credit Suisse, Oswald Gruvel, a criticat banca elveţiană pentru modul în care face faţă actualei crize. Acesta a fost forţat să părăsească banca în 2015 după ce aceasta a recunoscut că a ajutat clienţi să evite plata taxelor.

Gruvel este şi unul dintre cei mai fervenţi critici ai politicii dobânzilor negative îmbrăţişate de Banca Centrală Europeană.