Cea mai mare bulă imobiliară din istorie a început deja. Analist: „Nu este încă prea târziu să faceţi ceva”

Autor: Ioana Matei 19.10.2019

Bill Brame edita filme Star Trek înainte să înceapă procesul de „house flipping” (de cumpărare a unor locuinţe mai vechi, pe care să le reamenajeze ulterior).
În perioada bulei imobiliare, el a renovat 14 case cu ajutorul a trei echipe de renovare care lucrau în regim full time. În 2004, a plătit 400.000 de dolari pentru o casă aflată în Hollywood, California, iar un an mai târziu, a vândut-o în schimbul a 1,2 milioane de dolari, scrie analistul Stephen McBride pentru publicaţia internaţională Forbes.

Pe atunci, să renovezi case şi să le vinzi la un preţ mai mare era una dintre cele mai profitabile afaceri din America. În 2006, una din 10 case trecea printr-un astfel de proces. Nu este un secret pentru nimeni faptul că, odată cu prăbuşirea pieţei imobiliare din 2008, preţul mediu al unei case a scăzut cu aproape un sfert.
Cei care se ocupau de remodelări şi vânzări au intrat în faliment când s-au trezit că deţin case pe care nu le mai doreşte nimeni. A fost un şoc pentru mulţi dintre cei care credeau că nu pot să piardă odată ce investesc în imobiliare.

Analistul citat de Forbes spune că investiţiile în imobiliare sunt asemenea investiţiilor într-un „cuptor încins”. Odată ce te-ai ars cu o astfel de investiţie, nu te mai atingi de una similară. Ceea ce este păcat - spune el - fiindcă acest tip de investiţii reprezintă printre cele mai bune oportunităţi ale prezentului. El oferă exemplul unei companii americane de dezvoltare imobiliară, care se tranzacţionează sub numele NVR, care au crescut constant. Cei care au cumpărat acţiuni NVR în februarie au avut parte de un câştig de 45%. De asemenea, indicele bursier S&P 500 a crescut cu 10%.

Citiţi continuarea pe www.businessmagazin.ro