ZF Live. Ella Chilea, partener audit, Mazars România: Şi în România ar trebui să existe conceptul de joint-audit pentru a da o mai mare siguranţă privind situaţia unei companii

Autor: Miruna Diaconu 22.10.2019

Un proces de joint-audit nu înseamnă un audit efectuat de două ori, ci munca din cadrul procesului de audit este împărţită între două companii de audit financiar şi se efectuează un cross review pe parcursul întregului proces.



Conceptul de joint-audit încă nu a fost luat în calcul în piaţa de audit din România, deşi există o autoritate de supraveghere, ASPAAS (Autoritatea pentru Supraveghere Publică a Activităţii de Audit Statuar).

„Şi în România ar trebui să existe conceptul de joint-audit, ca în Marea Britanie. Încă nu s-a luat în calcul“, a spus Ella Chilea, partener audit la Mazars România, în cadrul emisiunii ZF Live.

În urma scandalurilor economice şi a prăbuşirii unor companii din Marea Britanie, FSA (Financial Services Authority) a realizat în aprilie a acestui an un studiu în care sunt semnalate problemele din piaţa de audit din Marea Britanie. Acest studiu arată că primele 100 de companii listate la Bursa de Valori din Londra sunt audiate financiar de companii din Big Four, ca şi 97% din primele 350 de com­panii ale căror acţiuni sunt listate la Bursa de Valori din Londra . „Aceste probleme ridică un semn de întrebare asupra nivelului serviciilor oferite de firmele de audit. Autoritatea sugerează faptul că acest joint audit este o soluţie dovedită care poate creşte nivelul serviciilor de audit oferite, competitivitatea în piaţa de audit şi diversificarea“, a mai spus Ella Chilea.