Reacţia lui Orban cu privire la susţinerea PPE pentru construcţia unei fabrici Volkswagen în Bulgaria: Informaţia e falsă

Autori: Alexandru Costea , Mediafax 21.10.2019

Ludovic Orban a afirmat, referitor la scrisoarea liderului grupului PPE în Parlamentul European Manfred Weber către CE pentru susţinerea deschiderii unei fabrici Volkswagen în Bulgaria, că nicio formaţiune politică nu poate interveni în deciziile economice ale unei companii.

„Decizia pe care o ia orice companie este o decizie pe care o ia conducerea companiei respective şi care este luată nu din raţiuni politice, ci din raţiuni economice de bussiness, în funcţie de condiţiile care sunt oferite unui investitor într-o ţară sau alta. Nu există nicio posibilitate de interferenţă din partea niciunei formaţiuni politice în deciziile economice pe care le iau companiile”, a declarat, luni, Ludovic Orban, întrebat despre subiect.

Chestionat dacă are o astfel de informaţie, liderul PNL a răspuns: „Nu am astfel de informaţie. Dacă există această informaţie, ea este falsă. Ştiu foarte bine cum funcţionează marile companii la nivel european, cu atât mai mult în Germania. Nu există nicio raţiune politică care să stea la baza unei astfel de decizii”.

Ludovic Orban a adăugat că pentru a atrage investitori, Guvernul trebuie să creeze un mediu de afaceri prietenos, stabil şi predictibil.

„Guvernul României trebuie să creeze un mediu de afaceri prietenos, un mediu de afaceri în care să existe predictibilitate, stabilitate, în care să existe o consultare a tuturor investitorilor, pentru a mări şansele de a atrage investiţii. O să vă dau un singur exemplu. Va urma Brexit. Este clar că vor fi relocări a unor capacităţi de producţie, iar România trebuie să fie pregătită pentru a putea deveni o gazdă pentru astfel de investiţii care să se realizeze în România. Se ştie foarte clar că investitorii au nevoie de un cadru fiscal şi legislativ stabil, au nevoie de o administraţie şi în general un Guvern cu care să poată fi în parteneriat. Guversnul nostru e capabil să reprezinte o garanţie suficient de importantă pentru orice investitor serios”, a conchis Orban.

Reacţia preşedintelui liberalilor vine după Viorica Dăncilă a declarat, luni, că europarlamentarii PNL nu susţin înfiinţarea unui sediu Volkswagen în România şi că liderul grupului PPE Manfred Weber a trimis o scrisoare în care arată susţinerea unei fabrici în Bulgaria. Premierul demisionar a anunţat că va vorbi cu Angela Merkel în acest sens.

Manfred Weber a transmis, la începutul acestei luni, o scrisoare către reprezentanţi din conducerea Comisiei Europene în care spune că Volkswagen ar trebui să se orienteze să deschidă o fabrică în Bulgaria şi nu în Turcia.