Decizie istorică: Berlinul decide să îngheţe preţurile chiriilor pentru următorii 5 ani într-o mutare fără precedent

Autor: Alex Ciutacu 26.10.2019

Partidele aflate la conducere în Berlin au decis să îngheţe preţurile chiriilor pentru următorii 5 ani, într-o mutare radicală fără precedent prin care vor să combată creşterea necontrolată a preţurilor din marile oraşe şi să lovească în câştigurile marilor proprietari de apartamente, potrivit Bloomberg.

Eforturile agresive făcute în capitala germană pentru a stăvili creşterile de preţuri pe chirii au atras atenţia în toate pieţele imobiliare care se confruntă cu acest fenomen, din Amsterdam şi până în New York.

În timp ce grupurile care militează pentru drepturile chiriaşilor în Munchen cer pentru o perioadă de şase ani în loc de cinci, alte oraşe germane iau încă în calcul această mutare pentru că se tem că va afecta dezvoltările de locuinţe noi.

În timp ce grupurile care militează pentru drepturile chiriaşilor în Munchen cer pentru o perioadă de şase ani în loc de cinci, alte oraşe germane iau încă în calcul această mutare pentru că se tem că va afecta dezvoltările de locuinţe noi.

Înţelegerea din Berlin dintre Social Democraţi, Verzi şi partidul Stânga deschide drumul pentru legislatorii oraşului să aprobe măsurile înainte de a le implementa în primul trimestru din 2020. Acordul final a fost conturat în timpul unei întâlniri de două zile ce a avut loc săptămâna trecută, după mai multe luni de discuţii.

„Intrăm într-un teritoriu nou. Alţii vorbesc despre asta, dar noi chiar o facem”, spune Michael Mueller, primarul Berlinului.

Iniţiativa a fost pusă pe masă de Katrin Lompscher, şef dezvoltare urbană şi locuinţe, parte din partidul Stânga. Aceasta intenţionează să uşureze povara de pe umerii chiriaşilor după un boom imobiliar care a cauzat preţul chiriilor să se dubleze în ultimul deceniu.

Intervenţia politică a speriat investitorii în contextul în care există o iniţiativă separată care vrea să forţeze guvernul de la Berlin să exporprieze marii proprietari şi să pună o limită pe numărul de apartamente ce poate fi deţinut de un singur proprietar.

Unul dintre cei mai mari pierzători ai acestei decizii a fost Deutsche Wohnen, cel mai mare proprietar de apartamente din Berlin. Compania a pierdut circa o cincime din valoarea de piaţă de când decizia de a îngheţa preţurile chiriilor a fost anunţată iniţial în luna iunie.

Acţiunile companiei au ajuns şi la un minus de 4,6% luni dimineaţă, iar la ora 13.00 se tranzacţionau la valoarea de 34,5 euro pe acţiune, în scădere cu 2,4%, la o capitalizare de piaţă de peste 12,4 miliarde euro.

În acelaşi timp, acţiunile Vonovia, cea mai mare companie imobiliară din Germania, au scăzut cu 1,8% la ora indicată, până la 47,1 euro, la o capitalizare de 25,5 miliarde euro.