Video ZF Esenţial în business. Claudia Stan, KPMG: Evaluările de performanţă anuale demotivează angajaţii. Ei vor feedback continuu. „Dacă ne întâlnim odată pe an cu oamenii noştri şi le dăm feedback cu privire la ce au făcut acum 5-6-7 luni, îi vom demotiva.“

Autor: Adelina Mihai 21.10.2019

Companiile încep să renunţe la sistemele clasice de management al per­for­manţei şi să le înlocuiască cu noi me­tode de evaluare a performanţei oa­me­nilor, prin care aceştia primesc feedback în permanenţă, a spus Claudia Stan, se­nior ma­nager, KPMG Quer­cus­App Perfor­mance.

„Managementul per­formanţei este unul dintre cele mai cu­nos­cute procese or­gani­zaţionale, dar şi unul din cele mai criti­cate şi contestate procese. (...) Timp de zeci de ani, undeva peste 50 de ani, organizaţiile din întreaga lume şi-au gestionat acest proces în acelaşi fel. Angajaţii aveau stabilite obiective, la început de an de obicei, iar la final de an exista etapa evaluării performanţei. În acea etapă, de cele mai multe ori, avea loc şi o întâlnire între ma­nager şi subor­do­nat, în care se dis­cuta performanţa omului de peste an, an­gajatul primea feedback, putea să îşi spună propriul punct de vedere, primea un calificativ de performanţă, eventual erau identificate anumite nevoi de dez­vol­tare“, a spus Claudia Stan, senior manager, KPMG QuercusApp Perfor­mance în cadrul emisiunii online ZF Esen­ţial în business realizată de ZF în parteneriat cu firma de audit şi consultanţă KPMG. Ea a mai ex­plicat că, astfel, întregul proces de ma­na­gement al per­formanţei se învâr­tea în jurul acestei întâl­niri anuale şi culmina cu un calificativ de per­for­manţă, de care se le­gau şi alte decizii de ma­na­gement al oa­me­nilor, cum ar fi cele de reom­pen­sare a anga­ja­tului prin ma­jo­rări sala­riale, bonusuri sau pro­movări.

„În jurul anului 2012, companii mari, precum Adobe, Microsoft, Ge­neral Electric au anunţat că au decis să renunţe la acest sistem clasic şi să îl înlo­cuiască cu nişte abordări mai flexi­bile, care aveau în general la bază ideea de feedback continuu. De atunci, din ce în ce mai multe organizaţii iau astfel de decizii, decid practic să-şi revi­zuiască pro­cesul de management, ceea ce face ca specialiştii să denumească mişcarea drept o revoluţie a managementului perfor­manţei.“