Băncile, în pericol de dispariţie? Cele europene au ajuns să valoreze împreună mai puţin decât Apple. Băncile europene „se târăsc“ de la criza financiară, luptându-se cu dobânzile ultramici şi pierzând teren în faţa rivalelor americane la nivel mondial

Autor: Catalina Apostoiu 22.10.2019

Potrivit unui studiu McKinsey, 354 de bănci, în principal din Europa de Vest şi Asia, prezintă o profitabilitate anormal de slabă şi nu vor rezista în faţa unei fragilizări în continuare a economiei mondiale, notează Les Echos.

La 10 ani după criza financiară mondială, aproape o instituţie bancară din trei ar putea pune lacătul pe uşă dacă nu-şi vor redresa situaţia, avertizează McKinsey.

Studiul McKinsey, realizat în rândul a 1.000 de bănci din întreaga lume, arată că 35% dintre acestea au o profitabilitate medie de numai 1,6%.

„Am putea să ne întrebăm cu privire la utilitatea acestor instituţii bancare“, arată CEO-ul unei bănci importante. Mai îngrijorător încă, o majoritate copleşitoare, de 80% dintre băncile analizate, distrug valoarea în loc să o creeze, aceasta însemnând că rentabilitatea fondurilor proprii este inferioară costului mediu al fondurilor respective.

Din 2015, băncile din zona euro se confruntă cu un mediu de dobânzi foarte mici, sau chiar negative, care apasă asupra veniturilor generate. Instituţiile bancare de acolo şi-au apărat cifra de afaceri printr-o creditare masivă, dar această strategie n-ar mai avea efect în cazul deteriorării pronunţate a perspectivelor economice. În noul context economic dificil, eforturile de raţionalizare se accelerează. Sectorul îşi reduce efectivele lent, dar sigur. Între 2008 şi 2018, 600.000 de posturi bancare au dispărut la nivelul UE. Această strategie nu mai este însă suficientă.

Potrivit Bloomberg, în prezent valoarea colectivă a băncilor europene se situează sub cea a Apple. Cele 36 de bănci incluse în indicele Bloomberg Europe 500, cu active de 28.000 mld de dolari şi cu peste 2 milioane de angajaţi, au o valoare de piaţă mai mică decât cea a unor giganţi tech ca Apple şi Microsoft.

Băncile europene „se târăsc“ de la criza financiară, luptându-se cu dobânzile ultra-mici şi pierzând teren în faţa rivalelor americane la nivel mondial. Andreas Treichl, preşedinte al băncii austriece Erste Group, pune unele dintre dificultăţile întâmpinate de bănci pe seama incapacităţii strategilor europeni de a conveni reguli comune care să facă posibilă dezvoltarea pieşelor titlurilor de datorii şi să permită băncilor să securitizeze mai multe credite.

Europa se va afla în dezavantaj constant vis-‡-vis de SUA şi alte părţi ale lumii care lucrează la dezvoltarea pieţelor lor de capital într-un ritm mai alert decât Europa“, arată Treichl.

Băncile din indicele Bloomberg aveau o valoare cu 1.000 mld $ mai mare decât cea a Apple în 2014. Treichl remarcă faptul că un domeniulcare dă băncilor europene o şansă de a-şi prinde din urmă rivalele internaţionale este cel al finanţării eforturilor de combatere a schimbărilor climatice.