Instagram, noul teren de joc digital pentru influenţa ruşilor în cadrul alegerilor electorale

Autor: Alex Ciutacu 26.10.2019

Reţelele de ruşi care încearcă să influenţeze alegerile electorale din SUA din 2020 se concentrează de data aceasta mai mult pe Instagram, potrivit Quartz.

Facebook a anunţat luni că a identificat mai multe campanii coordonate pe platformele sale, iniţiate din Iran şi din Rusia.

Eforturile ruseşti implicau în acest caz doar un cont de Facebook, la care se adaugă 50 de conturi de Instagram concentrate în principal pe influenţarea alegerilor din 2020 din SUA, transmite Facebook.

Desigur, poate fi o coincidenţă că la această acţiune Facebook a descoperit mai multe conturi de instagram, însă specialiştii care au mai comentat de-a lungul timpului pe acest subiect susţin că platforma Instagram va juca un rol esenţial în campaniile de dezinformare pentru 2020.

Un raport lansat de Comisia de Intelligence din Senat susţine că în timpul alegerilor din 2016, şi după acestea, Instagram a fost un instrument mai puternic pentru Internet Research Agency (IRA) decât a lăsat Facebook sau presa să se înţeleagă.

„În final, activitatea IRA şi abordarea americanilor pe platforma Instagram a eclipsat dramatic interacţiunile comparabile la care s-a ajuns prin pagini de Facebook”, se arată în raport.