Îndemn ZF pentru noul guvern: Privatizaţi prin listări la bursă pentru a evita implicările politice precum cea de la Tarom

Autor: Liviu Popescu 23.10.2019

Tarom este controlată în proporţie de 97,2% de Ministerul Transporturilor, iar din cauza unui management defectuos, compania a mers din pierderi în pierderi.

Eficienţa companiilor de stat este afectată de amestecul politicului, ceea ce înseamnă că listarea la bursă şi implicit deschiderea către investitorii privaţi ar putea ajuta la responsabilizarea managementului acestor companii.

Tarom este un exemplu despre cât de nociv este amestecul politicului în managementul companiei: între 2008 şi 2018 compania a strâns 1,7 miliarde de lei pierderi şi a schimbat directorii generali „ca pe cămăşi“. Dar dacă ar fi fost listată? Cum ar fi ajutat şi care ar fi fost situaţia?

Dacă Tarom ar fi fost listată la bursă, investitorii ar fi penalizat abuzurile prin scăderea preţului acţiunilor şi prin tragerea la răspundere a manage­mentului companiei, consideră brokerii chestionaţi de ZF. Chiar şi aşa însă, Tarom tot prezenta un risc investiţional: cel al controlului statului.

„Teoretic, ar fi putut exista o mişcare negativă. Însă, aşa cum am văzut de curând în cazul TEL, există posibilitatea ca astfel de ştiri să treacă şi fără consecinţe dacă situaţia fundamentală a companiei nu este afectată, în sensul în care nu există aşteptări privind un posibil efect negativ asupra rezultatelor financiare“, spune Simion Tihon, broker la Prime Transaction.

Însă cele două situaţii sunt destul de diferite în sensul în care presupusa intervenţie a ministrului Cuc ar fi fost făcută pentru a opri votanţii moţiunii de cenzură, în timp ce pe de altă parte, Caraşol s-a angajat cu un CV fals la o companie de stat pe care a condus-o timp de mai mulţi ani, fiind ulterior demis. „Dacă la Transelectrica am avut un preşedinte al CA cu diplomă falsă, nu ar mira nici intruziunea unui ministru de resort într-o companie. Probabil investitorii privaţi ar fi reacţionat într-o astfel de situaţie cu Tarom listat, cu un efect pe preţul de pe bursă“, spune consultantul Cristian Tudorescu.

Bursa de la Bucureşti trece în prezent printr-o secetă cruntă de listări, ceea ce se reflectă direct şi în restrângerea plasamentelor disponibile pentru investitori în contextul în care „marfa“ de care piaţa de capital dispune este limitată. Pe de altă parte, fondurile de investiţii sunt alimentate periodic de fluxuri de capital, precum contribuţiile partici­panţilor la Pilonul II, dividendele distribuite de companiile din portofoliu, ceea ce determină tezaurizarea, respectiv procesul de acumulare de acţiuni în vederea maximizării randamentului.

Prin urmare, Bursa de la Bucureşti are nevoie urgent de o gură de oxigen, care poate fi dată în mare parte şi de listările unor companii de stat, atât pentru a diversifica marfa în care investesc admi­nistratorii care gestionează economiile de pensie ale 7,4 milioane de români, dar şi pentru un grad mai ridicat de responsabilizare a managementului com­paniei respective şi implicit o guvernanţă corpo­rativă mai bună.