Ce îi cere Dacian Cioloş guvernului Orban: PNL să semneze un angajament pentru patru legi, printre care şi desfiinţarea SIIJ

Autor: Teodor Bobei 23.10.2019

Liderul PLUS Dacian Cioloş a afirmat, miercuri, că PNL ar trebui să îşi asume un angajament în scris,  pe un pachet de patru legi esenţiale, respectiv alegerea primarilor în două tururi, Fără penali în funcţii publice, desfiinţarea SIIJ şi abrogarea Legii recursului compensatoriu.

„Pentru punerea cât mai repede în practică a unora dintre aceste deziderate, noi, cei de la PLUS, credem că ar trebui ca PNL să îşi ia un angajament scris că, după ce noul guvern va fi instalat, îşi va asuma răspunderea în Parlament pe un pachet de patru legi pe care le considerăm esenţiale: legea privind alegerea primarilor în două tururi de scrutin, legea “fără penali în funcţii publice”, legea de desfiinţare a Secţiei Speciale pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie şi legea de abrogare a legii recursului compensatoriu, care a scos din puşcării zeci de mii de infractori periculoşi”, a scris Dacian Cioloş, pe Facebook.

Liderul PLUS a adăugat că e nevoie ca noul Guvern să fie de acord cu negocierea unui calendar pentru declanşarea alegerilor parlamentare anticipate.


„De asemenea, este nevoie ca noul guvern să fie de acord cu negocierea unui calendar clar şi realizabil pentru declanşarea alegerilor parlamentare anticipate. Nu în ultimul rând, credem că e util un angajament din partea PNL că va declanşa rapid negocieri cu partidele noastre pentru desemnarea unui candidat credibil din partea României pentru postul de comisar european. Noi, PLUS, considerăm că aceste cerinţe sunt în deplină concordanţă cu ceea ce îşi doresc cetăţenii români, iar punerea lor în aplicare ţine doar de voinţa politică a celor care doresc binele României. Şi mai credem că o colaborare începută acum poate pune bazele unor discuţii care pot avea loc între noi după alegerile locale şi parlamentare de anul viitor”, a subliniat Cioloş.

Totodată, el a susţinut că PLUS susţine toate obiectivele enunţate de USR.

„Mă bucur că partenerii noştri de la USR au găsit calea prin care să susţină învestirea unui guvern care promite că îşi va asuma priorităţile noastre. În felul acesta, răspundem dorinţei majorităţii cetăţenilor români de a trimite acasă de urgenţă guvernarea catastrofală a PSD şi de a crea premisele pentru o guvernare mai coerentă, în interesul oamenilor. Susţinem toate obiectivele enunţate de partenerii din USR în proiectul de acord discutat cu premierul desemnat Ludovic Orban”, a conchis Cioloş.

USR a publicat, marţi, acordul politic propus PNL pentru ca parlamentarii Uniunii să voteze pentru învestirea guvernului Orban, liderul formaţiunii, Dan Barna, afirmând că mai sunt doar câteva formulări asupra cărora vor cădea de acord în zilele următoare.

Documentul conţine, potrivit USR, atât angajamentul celor două partide pentru înfăptuirea unor reforme reale de care România are nevoie – în domeniul Justiţiei, economiei, legislaţiei electorale şi mediului -, cât şi condiţii pe care trebuie să le îndeplinească viitoarea echipă guvernamentală.

Redăm varianta de acord politic propusă liberalilor de USR:

”Acord politic Uniunea Salvaţi România, reprezentată de dl. Dan Barna, în calitate de preşedinte şi Partidul Naţional Liberal, reprezentat de dl. Ludovic Orban, în calitate de preşedinte încheie prezentul acord politic, prin care cele două partide:

Se angajează să implementeze recomandările MCV şi să pună în acord legile Justitiei cu recomandările Comisiei de la Veneţia şi ale GRECO. Cele două partide vor depune toate eforturile pentru a repara răul produs de PSD în Justiţie. Următoarele obiective sunt prioritare şi vor fi susţinute cu toate forţele şi pe toate căile avute la dispoziţie:
Abrogarea Legii recursului compensatoriu
Desfiinţarea Secţiei de Investigare a Infracţiunilor din Justiţie
Renunţarea la pensionarea anticipată a magistraţilor care ar trebui să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2020
Adoptarea iniţiativei cetăţeneşti Fără Penali în Funcţii Publice
Se angajează să facă toate demersurile pentru următoarele modificări ale legislaţiei electorale care contribuie la întărirea democraţiei:
Revenirea la alegerea primarilor şi a preşedinţilor de consilii judeţene prin vot în 2 tururi
Reducerea numărului de semnături la un prag rezonabil pentru toate tipurile de alegeri
Corecta reprezentare a Diasporei în Parlamentul României
Scurtarea termenelor de organizare a alegerilor anticipate
Următoarele măsuri şi principii economice sunt prioritare şi vor fi susţinute, inclusiv în alcătuirea bugetului de stat:
Abrogarea OUG “Lăcomiei” 114, cu excepţia facilităţilor pentru domeniul construcţiilor.
Desfiinţarea pensiilor speciale (pensii de serviciu si indemnizatii pentru limita de varsta) şi plafonarea pensiilor speciale care nu pot fi eliminate complet.
Nu se vor creşte taxe şi impozite. Reducerea impozitării muncii pe salariul minim.
Prioritizarea investiţiilor în proiecte mari de infrastructură, în special autostrăzi şi căi ferate pe coridoarele europene TEN-T (de ex. autostrăzile A1, A8, A3, A7, A6, A10, A13).
Tăierile ilegale de păduri, calitatea aerului, poluarea şi gestionarea deşeurilor sunt probleme critice ale României. Următoarele măsuri de mediu şi patrimoniu vor fi susţinute cu prioritate:
Reluarea procesului de includere a Roşiei Montane în UNESCO.
Finalizarea şi operaţionalizarea aplicaţiei​ Inspectorului Pădurii şi a SUMAL şi finaţarea Inventarului Forestier Naţional ciclul 3.
Aprobarea limitelor INSPIRE ale ariilor protejate şi reintroducerea prin custodiilor pentru ONG-uri
Demararea proiectului de reparare şi de extindere a reţelei naţionale de monitorizare a calităţii aerului
Propunerea României de comisar european va fi o persoană competentă şi integră, nominalizată în urma consultării partidelor şi audiată în comisiile de specialitate ale Parlamentului.
Cele două partide se angajează să susţină măsuri privind profesionalizarea administraţiei, precum eliminarea provizoratului şi numirilor politice în funcţii publice de conducere, inclusiv în Educaţie, concursuri organizate transparent, guvernanţă corporativă reală pentru companiile de stat.

Guvernul va fi format din persoane integre, care nu sunt trimise în judecată sau nu au fost condamnate definitiv pentru pedepse privative de libertate pentru infracţiuni săvârşite cu intenţie, nu au obţinut lucrări, diplome sau alte titluri ştiinţifice prin plagiat sau furt intelectual şi care nu au colaborat cu fosta Securitate.

USR şi PNL susţin că soluţia cea mai bună pentru rezolvarea crizei politice o reprezintă alegerile anticipate şi vor relua după alegerile prezidenţiale eforturile de negociere a unui pact politic care să ducă la ​ organizarea de alegeri anticipate.

Pe baza prezentului acord, USR se angajează să acorde votul de învestitură guvernului format de dl. Ludovic Orban”.