Platforma de investiţii ROCA a intrat în acţionariatul Sinteza Oradea, cu un pachet de 18% din capitalul social

Autor: Roxana Rosu 23.10.2019

Platforma de investiţii şi management ROCA, lansată de CITR Group, a preluat un pachet de 18% din capitalul Sinteza Oradea, una dintre cele mai mari companii din judeţul Bihor, care se ocupă cu fabricarea produselor chimice organice, potrivit unui anunţ publicat la Bursa de Valori.

Pachetul preluat de ROCA include 11 milioane de acţiuni, cu o valoare totală de circa 3 milioane lei, la preţul de tranzacţionare de astăzi de la BVB.

În acelaşi timp, BT Asset Management a vândut un pachet de acţiuni Sinteza, rămânând cu o participaţie de 33,8% din capitalul companiei din Oradea.

”Sinteza este o provocare şi oportunitate pentru ROCA, având în vedere atât responsabilitatea pe care o resimţim faţă de istoricul şi prestigiului companiei, cât şi a potenţialului acesteia de dezvoltare. Avem încredere ca in viitorul apropiat, cu implicarea noastră, activitatea Sinteza va fi extinsă şi că industria chimică din Oradea şi din România va avea o etapă nouă de dezvoltare. Sinteza are potenţialul de a susţine o astfel de creştere”, a declarat Alex Savin, Membru al Investment Board ROCA şi project managerul care s-a ocupat de intrarea Sinteza în portofoliul ROCA.

Intrarea în acţionariatul SInteza este a şasea tranzacţie derulată de platforma ROCA. 

”Vom colabora activ cu ceilalţi acţionari şi cu managementul companiei si vom identifica cele mai bune metode de a transforma Sinteza Oradea într-o nouă poveste de succes românească”. 

Compania din Oradea are o vechime de 115 pe piaţă, principalul produs fiind acidul benzoic, folosit ca bază pentru de produse chimice folosite in industria alimentara, industria îngrăşămintelor chimice, industria farmaceutică şi industria maselor plastice

Sinteza a înregistrat anul trecut o cifră de afaceri de 27 de milioane lei, în creştere faţă de anii anteriori.

ROCA a fost lansată în 2018 ca platforma de investiţii şi management dedicată companiilor româneşti. După un an de activitate, compania a obţinut un randament de 260% pentru sumele investite iniţial şi a ajuns la o valoare de 22 milioane de euro.

În prezent, acţionariatul ROCA numără nume importante din antreprenorialul local şi internaţional printre care Andrei Cionca, preşedinte CITR Group şi asociaţii săi prin divizia de investiţii CIT Resources, Astra Rail Management GMBH, fraţii Pavăl, prin PIF Industrial, Dan Şucu fondatorul Mobexert, BT Investments, compania de investiţii a Băncii Transilvania, Theodora Popa, vicepreşedinta grupului Transavia şi a Theodora Golf Club, Adolf Bâclea, fondatorul companiei Cosena, Vetimex Capital S.R.L., companie deţinută de familia Korponay, fondatorii distribuitorului de produse veterinare Maravet SA. Cristian Ludovic Pop, fondatorul lanţului de magazine pet shop Animax, si Next Capital Solutions S.R.L., companie de servicii financiare destinate IMM-urilor şi membră a grupului EOS.

La finele lunii septembrie, Rudolf Vizental, CEO al ROCA, a spus în cadrul unei conferinţe că intenţionează să listeze la bursă, dar după ce aduce în ring o parte din companiile din portofoliu.