O tânără din Buzău cultivă 14 hectare cu cătină în sistem ecologic şi produce ceai de cătină sau ulei pe care le vinde în regiune sub brandul Energovita. „Românii se îndreaptă spre produsele ecologice, mai timid, dar în ultimii doi, trei ani am văzut o creştere pe această piaţă.“

Autor: Florentina Niţu 25.10.2019

Iulia Căruţaşu, originară din Buzău, a început să cultive cătină în urmă cu şase ani, după ce a folosit timp de mult vreme această plantă şi a dezvoltat o pasiune pentru ea. A pornit cu o suprafaţă de câţiva zeci de metri pătraţi, ajungând în prezent la 14 hectare cultivate şi o producţie anuală de peste 50 de tone de cătină ecologică, pe care o prelucrează pentru a produce ceai sau ulei, sub brandul Energovita.

„Avem 14 hectare de cătină în prezent. Cultivăm cătină în sistem in­tensiv, avem soiuri certificate şi recu­noscute ca fiind ecologice, îmbogăţite cu proteine şi vitamine faţă de soiurile nor­male sau de cătina sălbatică. Am plecat de la ideea de a face produse sănătoase, pentru că noi am consumat cătină înainte de a o produce şi am văzut care sunt beneficiile ei, motiv pentru care am ales să înfiinţăm cultura în sistem ecologic“, spune Iulia Căruţaşu, cofon­datoarea brandului Energovita. Clima schimbă­toare hotărăşte producţia agricolă dintr-un an, subliniază an­tre­pre­noarea, dar forţa de muncă este cel mai important factor din agricultură, iar lipsa acesteia e cea mai mare provocare pentru un antreprenor în domeniu. „Găsim greu forţă de muncă, dar conservăm oamenii pe care îi avem.“