În doar opt luni, obligaţiunile pe 30 de ani ale României au adus investitorilor un profit de 400 mil. euro. Britanicii şi americanii, cei mai câştigaţi

Autor: Liviu Popescu 24.10.2019

♦ Ministerul Finanţelor a împrumutat 1,35 mld. euro în martie 2019 printr-o emisiune de obligaţiuni în euro pe 30 de ani, iar investitorii care au achiziţionat instrumentele financiare le pot vinde în prezent cu 30% peste preţul iniţial ♦ Aceste obligaţiuni sunt însă şi foarte riscante.



Investitorii care în martie 2019 au achiziţionat obligaţiunile de 1,35 miliarde de euro emise de România pe 30 de ani, în prima emisiune de eurobonduri pe această scadenţă, le pot vinde în prezent cu 30% peste preţul iniţial, ceea ce înseamnă că dacă decid să marcheze la piaţă au un profit de circa 400 mil. euro, potrivit calculelor realizate de ZF din datele agre­gate de la burse.

Randamentul din această perioadă a fost determinat de modi­ficarea politicilor prin­cipalelor bănci cen­trale, respectiv Banca Centrală Europeană şi Banca Centrală a SUA, în contextul în care me­sajele şi măsurile adoptate de acestea au fost de relaxare a politicilor monetare pe fondul conflictului comercial dintre SUA şi China, precum şi pe fondul unei creşteri economice sub aşteptări.