Primăria Capitalei va demara recensământul animalelor cu stăpân. Sunt prevăzute şi amenzi

Autor: Nicolae Oprea 24.10.2019

Primăria Capitalei va demara recensământul animalelor cu proprietar, potrivit unui proiect CGMB votat în şedinţa de joi. Cine va refuza să-şi declare animalul de companie va primi o amendă cuprinsă între 500 şi 1.000 de lei, potrivit proiectului.

„Începând cu anul 2019 se va efectua recensământul animalelor cu proprietar/deţinător legal de pe raza Municipiului Bucureşti, care se va efectua pe o perioadă de doi ani. Pe perioada desfăşurării recensământului, proprietarii animalelor au posibilitatea declarării acestora, personal sau digital, în vederea înregistrării acestora”, se arată în proiectul votat în şedinţa CGMB de joi.

Potrivit proiectului, declararea se poate realiza personal la sediul Autorităţii pentru Supravegherea şi Protecţia Animalelor (ASPA) şi în alte locaţii stabilite ulterior sau digital, prin transmiterea online a informaţiilor către ASPA.

În cazul decesului sau înstrăinării animalului, proprietarii au obligaţia de a informa ASPA în termen de 15 zile, pentru modificarea datelor.

De asemenea, proprietarii au obligaţia de a transmite în termen de 15 zile fătarea de pui de către animalele aflate deja în proprietate.

Refuzul de a da date, sau furnizarea de date eronate, se va sancţiona cu amendă între 500 şi 1.000 de lei, potrivit proiectului.

Neinformarea decesului unui animal în termen de 15 zile se va sancţiona cu amendă între 400 şi 600 de lei. Cu aceeaşi sumă vor fi amendaţi şi cei care nu vor informa ASPA în timp de 15 zile dacă animalele pe care le deţin au fătat.

Obiectivele generale ale proiectului sunt: Realizarea unei baze de date cu privire la numărul de animale cu proprietar legal existent în Capitală; controlul reproducţiei animalelor de rasă comună, cu proprietar; împiedicarea abandonului puilor animalelor de rasă comună şi animalelor adulte pe domeniul public al Capitalei; responsabilizarea proprietarilor cu privire la obligaţiile ce le revin referitoare la creşterea şi întreţinerea animalelor.